«Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Λιου, προσθέτοντας, όμως, ότι «(οι Έλληνες) έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους».
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G 20) να τονώσουν την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα. «Η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να κινηθεί και πάλι η μηχανή της ανάπτυξης.
Ο κόσμος χρειάζεται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Λιου αναμένεται να αφιχθεί στη Μόσχα, όπου αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G 20 και θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή (21 Ιουλίου), όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του στην Ευρώπη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε τον περασμένο μήνα επί το δυσμενέστερο την πρόβλεψή της για την οικονομία της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6% μετά από τη συρρίκνωσή της κατά 0,5% πέρυσι, ενώ προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2%. «Αν κοιτάξετε στην Ευρώπη, το 2% είναι πολύ πέρα από τις προσδοκίες τους», δήλωσε ο κ. Λιου.
«Έχουμε (οι ΗΠΑ) πολλά να κάνουμε ακόμη, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε μία θέση τώρα, όπου το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι πράγματι καλό», πρόσθεσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αποφασιστική» τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και «αποτελεσματική» τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση.
Παρέμβαση και στους Financial Times
«Η ζήτηση στην ευρωζώνη υποχωρεί επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα και βρίσκεται σήμερα στο 5%, κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 2007 (...) Η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε θέση όπου μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, το επίπεδο της οποίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. (...) Έχουμε τεράστιο συμφέρον να δούμε την Ευρώπη να επιτυγχάνει. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr