Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με βάση την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ελέγχει και θα επαληθεύει τα δεδομένα για τις εκπομπές των πλοίων, που θα είναι υποχρεωμένα να φέρουν και να παρουσιάζουν έγγραφο από ανεξάρτητη αρχή, στο οποίο θα επιβεβαιώνεται ότι ο πλοιοκτήτης συμμορφώνεται με τους κανονισμούς.
Οι εκπομπές των πλοίων δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσες για την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, ωστόσο η Κομισιόν ελπίζει ότι το μέτρο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της για μείωση των συνολικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κλάδος ευθύνεται για πάνω από το 3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ποσοστό που υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2020.
Τι προβλέπει το σύστημα εμπορίας αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου δημιουργήθηκε το 2005 και έθεσε ένα γενικό ανώτατο όριο εκπομπών το οποίο σταδιακά μειώνεται. Μέχρι το 2020, οι εκπομπές από βιομηχανικούς κλάδους που καλύπτονται από το σύστημα θα είναι 21% χαμηλότερες συγκριτικά με το 2005.
Κάτω από αυτό το ανώτατο όριο, οι εταιρείες λαμβάνουν ή αγοράζουν πιστώσεις σε δημοπρασίες που κάνουν τα κράτη μέλη. Μία πιστωτική μονάδα αντιστοιχεί σε ένα τόνο εκπομπών CO2. Οι εταιρείες μπορούν επίσης να πωλούν τις αχρησιμοποίητες πιστώσεις. Ο περιορισμός της προσφοράς πιστώσεων διασφαλίζει ότι αυτές θα έχουν αξία, έτσι ώστε το σύστημα να επιβραβεύει τις βιομηχανίες που επενδύουν στον περιορισμό των εκπομπών.
Οι προθέσεις της Κομισιόν
Η Κομισιόν επρόκειτο να προτείνει την ένταξη των εκπομπών από τη ναυτιλία στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων (ETS) έως τα τέλη του περασμένου έτους εάν ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) δεν κατέληγε σε διεθνή συμφωνία για το θέμα, όμως τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να του δώσει περισσότερο χρόνο. Έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αρχίσει η ίδια να ελέγχει τις εκπομπές.
Στο μεταξύ η Ε.Ε. δέχεται πίεση από τον ΟΗΕ να αναθεωρήσει την πολιτικής της. Σύμφωνα με επιστήμονες του Οργανσμού οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν έχουν εκτιμηθεί σωστά από την Ευρώπη η οποία πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθεσία της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατέληξαν μετά από αξιολόγηση νέων αποδεικτικών στοιχείων.
Εξήντα διεθνείς επιστήμονες, εξουσιοδοτημένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανέλυσαν μελέτες οκτώ ετών προκειμένου να δουν πώς οι μικροσκοπικοί κόκκοι αιθάλης, αέρια όπως το όζον και το διοξείδιο του αζώτου (NO2), και άλλοι ρύποι από τις οδικές και τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τη βιομηχανία βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων.
Εκτός των πρόωρων θανάτων από αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, διαπιστώθηκε ότι συνδέονται με τον διαβήτη, τη θνησιγένεια και τις δυσμενείς συνέπειες στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί ακόμη και σε μικρά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.