Ο Αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ Αλ- Σίσι ανακοίνωσε την ενέργεια του στρατού την Τετάρτη το απόγευμα, που από την πλευρά του κ. Μόρσι χαρακτηρίζεται ως στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο στατηγός Σίσι στο διάγγελμά του δήλωσε ότι ο πρώτος εκλεγμένος από ελεύθερες εκλογές πρόεδρος της Αιγύπτου «απέτυχε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.» Ακόμα περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Στην μεταβατική αυτή περίοδο, πρόεδρος, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα είναι ο Αντλί Μανσούρ.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Μοχάμεντ Μόρσι τέθηκε υπό κράτηση, μαζί με στελέχη του επιτελείου του. Στην συνέχεια ο Μόρσι μεταφέρθηκε ξεχωριστά στο υπουργείο Άμυνας.
Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, περίπου 300 στον αριθμό.
Πανηγυρισμοί και συγκρούσεις - 14 νεκροί
Η ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, που είχαν βγει στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων και πανηγύριζαν μέχρι το πρωί την ανατροπή του.
H αντιπολίτευση στηρίζει την παρέμβαση του στρατού, με τον Μοχάμεντ ελ Μπάραντεϊ να την χαρακτηρίζει «συνέχιση της επαναστάσης του 2011». Στο παρελθόν ο Μπαραντέι έχει αντιπαρατεθεί με τον στρατό, κατηγορώντας τον ότι έτσι όπως κυβερνούσε, ήταν σαν να μην έγινε ποτέ επανάσταση. Η παρουσία του Μόρσι και των αδερφών μουσουλμάνων στην εξουσία, ωστόσο, άλλαξε ριζικά την στάση του.
Ωστόσο, η ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, δεν προκάλεσε μόνο πανηγυρισμούς. Σε άλλη περιοχή του Κάιρο οι οπαδοί των αδερφών Μουσουλμάνων πραγματοποίησαν διαδήλωση εναντίον της «στρατιωτικής καταπίεσης» δηλώνοντας εξοργισμένοι για το γεγονός ότι ανατράπηκε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου.
Υπήρξαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και οπαδών της αντιπολίτευσης. Από την ανακοίνωση του στρατού, ότι καθαιρεί τον πρόεδρο Μόρσι, σημειώθηκαν συγκρούσεις, με 14 νεκρούς. Οκτώ σκοτώθηκαν στην πόλη Μάρσα Ματρούχ, 3 στην Αλεξάνδρια, όπου τουλάχιστον άλλοι 50 τραυματίσθηκαν. Και άλλοι 3 σκοτώθηκαν στην Μίνια.
Τραυματισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Φαγιούμ όπου δέχθηκαν επίθεση τα εκεί γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παράλληλα, διατάχθηκε το κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι πρόσκεινται πολιτικά στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr