Ο στρατός της Αιγύπτου καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ενώ, αναλαμβάνοντας έναν (όπως τον περιέγραψε) ρόλο θεματοφύλακα της λαϊκής θέλησης αλλά και της δημόσιας τάξης, ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι περιέγραψε την διάδοχη κατάσταση, μιλώντας για μια μεταβατική περίοδο μετά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Άγνωστο ήταν εξαρχής το πού ακριβώς βρίσκεται ο Μόρσι. Το απόγευμα, όταν του ανακοινώθηκε από το στρατό η παύση του, ήταν στο γραφείο του στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.
Σε ένα πρώτο μήνυμά του μετά τις ανακοινώσεις του στρατού ζητά από τους οπαδούς του να μην απαντήσουν στο πραξικόπημα αλλά, από την άλλη, ζητά να μην χυθεί αίμα. Φυσικά το πώς θα αντιδράσουν οι αριθμητικά ισχυροί και αποφασισμένοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι ισλαμιστές που στηρίζουν το Μόρσι, αλλά και τι ρόλο θα έχουν στη μεταβατική φάση είναι το μεγάλο ερώτημα για το προσεχές διάστημα στην Αίγυπτο.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ πρόκειται να ορκιστεί μεταβατικός αρχηγός του κράτους την Πέμπτη.
Ενωτικό μήνυμα από τον Αλ-Σίσι
Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο Αλ-Σίσι εξήγησε ότι ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού. Ο στρατός, είπε ακόμη, ζητούσε εδώ και μήνες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση.
Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά, είπε, και την προεδρική εξουσία αναλαμβάνει προσωρινά ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τεχνοκρατική κυβέρνηση. Πρέπει ακόμη να ετοιμαστεί και ένας νέος εκλογικός νόμος, πρόσθεσε.
Τις λεπτομέρειες της διάδοχης κατάστασης συμφώνησε ο Αλ-Σίσι με πολιτικούς αρχηγούς, όπως ο μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της IAEA.
Παράλληλα συστήνεται επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση η οποία θα συσκεφτεί και με οργανώσεις νέων, αυτές που σήκωσαν το βάρος της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ και στην περίοδο που ακολούθησε είδαν εαυτούς παραγκωνισμένους πολιτικά από τους ισλαμιστές.
Ο στρατός εμφανίζεται αποφασισμένος να σταματήσει ακόμα και με τα όπλα περιστατικά βίας.
Τα όσα συνέβησαν είναι μια επανεκκίνηση της επανάστασης του 2011, είπε ο Ελ Μπαραντέι για να προσθέσει ότι ο οδικός χάρτης πληροί τα αιτήματα για πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Με την προσπάθεια υπό τον στρατό συντάχτηκε πάντως και το κόμμα Νουρ, το δεύτερο μεγαλύτερο εξηγώντας ότι το έκανε σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.
Πανηγυρισμοί απο το πλήθος
Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με τεράστιο ενθουσιασμό, πυροτεχνήματα και λέιζερ από ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. «Στρατός και λαός είναι ένα χέρι» έλεγαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.
Σε άλλα σημεία του Καΐρου εξελίσσονταν αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι οι οποίοι ήταν υπό την μάλλον διακριτική επιτήρηση του στρατού. Εκεί μετά τις ανακοινώσεις το κλίμα ήταν, όπως αναμενόταν, πολύ υποτονικό.
Η Αίγυπτος και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσαν εξάλλου την Τετάρτη ένα πραξικόπημα σε ζωντανή μετάδοση.
Όλα τα συστατικά του ήταν με την μία ή την άλλη μορφή παρόντα: στρατός στους δρόμους, ηγέτης υπό ιδιότυπο περιορισμό αλλά όχι υπό κράτηση, αιτήματα με τη μορφή τελεσιγράφου από τις ένοπλες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρεία λαϊκή υποστήριξη στις εξωθεσμικές (όπως θα τις αντιλαμβάνονταν η Δύση) κινήσεις του στρατού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr