Το Παγκόσμιο Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (GEEREF) θα επιταχύνει τη μεταφορά, την ανάπτυξη και την αξιοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των φτωχότερων περιφερειών του πλανήτη. Με τα έργα αυτά θα καταπολεμηθούν επίσης η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Επιτροπή προτίθεται να δώσει εναρκτήρια ώθηση στο ταμείο με συνεισφορά που θα φθάσει έως 80 εκατ.. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, προσδοκώντας να ανέλθει το ποσό αυτό τουλάχιστον στα 100 εκατ. ευρώ χάρη στη χρηματοδότηση από άλλες πηγές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο θα συμβάλει στη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων ύψους έως 1 δισ. ευρώ.
Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι να αποτραπεί η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 2ºC πάνω από τα επίπεδά της πριν από τη βιομηχανική εποχή, δεδομένου ότι πέραν του σημείου αυτού οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται πολύ σοβαρότερες. Τα σενάρια για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα, εφόσον δεν μεταβληθούν τα σημερινά δεδομένα, προβλέπουν μεγάλη αύξηση, τόσο στη χρήση ενέργειας, όσο και στις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Τα σενάρια που βασίζονται στην "τεχνολογική επιτάχυνση" καταδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να μειωθεί κατά το ένα τρίτο η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απλώς και μόνο με τη βελτίωση της συνολικής ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, θα μπορούσε να ελαττωθεί κατά 50 % η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου με την άνοδο του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή σε παγκόσμια κλίμακα από το σημερινό ποσοστό 13 % σε 34 % το 2050. Κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και, ειδικότερα, οι μελλοντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα.
Σκοπός του GEEREF είναι να αρθούν τα εμπόδια με την παροχή νέων δυνατοτήτων επιμερισμού του κινδύνου και συγχρηματοδότησης, ώστε να κινητοποιηθούν διεθνείς και εγχώριες εμπορικές επενδύσεις. Το ταμείο θα επενδύει σε ευρύ συνδυασμό τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών με αποδεδειγμένες τεχνικές επιδόσεις.
Το GEEREF θα τονώσει τη σύσταση περιφερειακών επιμέρους ταμείων, προσαρμοσμένων στις περιφερειακές ανάγκες και συνθήκες, αντί της άμεσης χρηματοδότησης έργων. Προβλέπονται επιμέρους ταμεία για την περιοχή Αφρικής-Καραϊβικής-Ειρηνικού (χώρες ΑΚΕ), τη Βόρεια Αφρική, την εκτός ΕΕ Ανατολική Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Ασία. Το επίκεντρο θα είναι οι επενδύσεις κάτω των 10 εκατομμύρια. ευρώ, δεδομένου ότι οι εν λόγω επενδύσεις αγνοούνται τις περισσότερες φορές από τους εμπορικούς επενδυτές και τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Θα προσφερθεί εταιρική χρηματοδότηση για τη στήριξη μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων καθώς και χρηματοδότηση έργων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συνεισφέρει στο GEEREF 80 εκατομμύρια. ευρώ την περίοδο 2007-2010, μια πρώτη δε χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος για να δοθεί ώθηση στην πρωτοβουλία. Αναμένεται αρχική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιες και εμπορικές πηγές, και με τον τρόπο αυτό αναμένεται η κινητοποίηση πρόσθετων κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ και πιθανόν μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ μακροπρόθεσμα.
Τα επενδυτικά κεφάλαια στο ανώτατο άκρο της κλίμακας αυτής θα μπορέσουν να προσφέρουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών δυναμικότητα φιλοπεριβαλλοντικής ενεργειακής παραγωγής ισχύος σχεδόν 1 Gigawatt. Η δυναμικότητα αυτή θα επιτρέψει την παροχή βιώσιμων ενεργειακών υπηρεσιών σε 1-3 εκατομμύρια άτομα, αποτρέποντας εκπομπές 1-2 εκατ. τόνων ισοδυνάμου CO2 ετησίως. Θα προκύψουν επίσης σημαντικά οφέλη από πλευράς ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε όρους δημιουργίας τοπικών επιχειρήσεων, θέσεω
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr