Τώρα, η σκληρή κατασταλτική πολιτική του Ερντογάν στις διαδηλώσεις θέτει και νέα ζητήματα, ως προς την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όπως δήλωσε ανοιχτά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, η σκληρή κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν στις διαδηλώσεις θα καθορίσει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Αυστρία δηλαδή συσχετίζει την καταστολή των διαδηλώσεων με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση -άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και το Βερολίνο.
Ο αυστριακός ΥΠΕΞ Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόνισε, μετά από σύντομη συνομιλία του με την Άνγκελα Μέρκελ στη Βιέννη, πως οι δύο κυβερνήσεις «ανησυχούν» σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Οι περαιτέρω συνομιλίες με την Τουρκία θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στους διαδηλωτές, είπε ο Σπίντελεγκερ, λέγοντας πως σε αυτό συμφωνεί μαζί του και η γερμανίδα καγκελάριος.
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία συγκεντρώσεων και η ελευθερία γνώμης, πρέπει να γίνονται σεβαστές σε κάθε χώρα, δεν υπάρχει απολύτως καμία εξαίρεση» τόνισε ο αυστριακός ΥΠΕΞ.
Η ίδια η καγκελάριος δεν έκανε δηλώσεις για το θέμα. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μάλλον δεν θα είναι εφικτό» στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά της και η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξή της στην Ε.Ε., η οποία έτσι κι αλλιώς μοιάζει με δύσκολο έως αδύνατο στόχο στο εγγύς μέλλον. Ο Ερντογάν άλλωστε τις προηγούμενες αμφισβήτησε ανοιχτά οποιαδήποτε αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Τουρκία.
Σε ομιλία του πριν μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είχε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε «μην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr