Οι διεθνές δανειστές της χώρας, η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το ΤΧΣ διοικείται σωστά και διαθέτει αυτοτέλεια, δεδομένων των 50 δις ευρώ που διαχειρίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Σε γνωμοδότησή του επί του ελληνικού νόμου, η ΕΚΤ χαιρέτισε την προσθήκη δύο ανεξάρτητων μελών στο πενταμελές γενικό συμβούλιο και τις αλλαγές που διασφαλίζουν ότι διοικείται με ιδιωτικά κριτήρια. Επεσήμανε πάντως ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν καλύτερα οι αρμοδιότητες των δύο διοικητικών του οργάνων.
"Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο νόμος βελτιώνει κάπως λειτουργία του ΤΧΣ, αλλά δεν συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του," ανέφερε η ΕΚΤ.
Ζήτημα για τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εγείρει το ζήτημα των αυξημένων αρμοδιοτήτων λήψης αποφάσεων του επταμελούς γενικού συμβουλίου επί των προτάσεων της τριμελούς εκτελεστικής επιτροπής.
Το ΤΧΣ συστάθηκε το 2010 με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της χώρας και την αναδιάρθρωση άλλων, μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων μη-βιώσιμων.
Το γενικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ένας εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας και το οποίο έχει πενταετή θητεία, επιβλέπει την άσκηση των καθηκόντων του Ταμείου. Ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής αναφέρει στο γενικό συμβούλιο.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των δύο διοικητικών οργάνων του ΤΧΣ θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων.
"Το πλαίσιο του ΤΧΣ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα δύο όργανα διοίκησης φέρουν την ευθύνη για τις αποφάσεις του ΤΧΣ, ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και ότι είναι ξεκάθαροι οι διακριτοί τους ρόλοι", ανέφερε η ΕΚΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr