Σύμφωνα με την άποψη της Chevreux, η αύξηση στην αντίληψη ρίσκου που συνδέεται με τις τράπεζες της ευρωζώνης, έχει πλέον επαρκώς αποτιμηθεί και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές όπως και οι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικό βαθμό ανάκαμψης της αγοράς, η οποία ωστόσο θα δει ρευστοποιήσεις στα μέσα του β' τριμήνου.
Παρά το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες, το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει - από τα μέσα του περασμένου έτους- αυτήν την προνομιακή θέση που έχουν οι μετοχές ως μορφή επένδυσης, εξακολουθεί και παραμένει. Η Chevreux λοιπόν δεν αναμένει ένα «αυθεντικό » profit-taking να ξεκινά πριν από το Μάιο, και μπορεί ακόμη και όχι πριν τις αρχές του καλοκαιριού.
Ο αντίκτυπος της ιταλικής αβεβαιότητας και των εξελίξεων στην Κύπρο έχει αφαιρέσει την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές μετοχές η οποία και τις χαρακτήριζε από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο, ακόμα, η συμπεριφορά της αγοράς δεν απεικονίζει την νευρικότητα των επενδυτών.
Αν και οι ανησυχίες γύρω από τις αποπληθωριστικές δυνάμεις εντός της ευρωζώνης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Wall Street έχει αποκαταστήσει την μέχρι πρότινως δύο ταχυτήτων χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, οι προβλέψεις συστημικής πίεσης και της μετάδοσης δεν έχουν τεκμηριωθεί. Επιπλέον, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κυπριακής κρίσης στην επενδυτική συμπεριφορά είναι ασαφής.
Η βασική αδυναμία της αγοράς είναι ότι η ανάκαμψη των παγκόσμιων κυκλικών assets έχει αποδυναμωθεί, θυμίζοντάς ότι η σημερινή ανάκαμψη στον παγκόσμιο κύκλο παραγωγής θα είναι αργή, με πολυάριθμες μικρές οπισθοχωρήσεις.
Δεν υπάρχουν πολλά περιθωρια come-back των ΗΠΑ
Η Chevreux εκτιμά πως καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθωρια come-back των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, η Wall Street θα σταθεροποιηθεί μέσα στο δεύτερο τρίμηνο μετά την έντονη επιτάχυνση που είδε στο α' τρίμηνο.
Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, ο Μάρτιος σε ότι αφορά τις αποδόσεις, ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας κερδών, αν και ήταν πειρορισμένα. Η επενδυτική ψυχολογία δεν οδήγησε σε έντονες κινήσεις πώλησης αφού οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν υποχωρήσει μόνο 2-3% από τα υψηλά των μέσων του Μαρτίου και διατηρούν σημαντική απόσταση από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Η Chevreux επισημαίνει πως καταλαβαίνει πως πολλοί επενδυτές έχουν μπει στον πειρασμό να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, ωστόσο το θεωρεί εξαιρετικά πρώιμο και θα πρέπει να περιμένουν λίγο, καθώς οι μετοχές και ειδικά οι τραπεζικές, έχουν περιθώριο ανάκαμψης και επίσης ο κλάδος των εμπορευμάτων μετά από την συστηματική και χρόνια υποαπόδοσή του, εμφανίζει αυτήν την στιγμή σημαντική αξία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr