Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προγράμματα για την Κύπρο και για την Ελλάδα ήταν απαραίτητα», προκειμένου να βγουν από την κρίση, και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας».
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «το business model της Κύπρου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα», καθώς η διάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος εμπεριείχε στοιχεία επικινδυνότητας για την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι το συμβούλιο θα πρέπει «να λειτουργήσει καλύτερα», δηλώνοντας την λύπη του για την «αίσθηση αμφιταλάντευσης» που έδωσε το Eurogroup κατά το χειρισμό της κυπριακής τραπεζικής κρίσης.
«Έχουμε να μάθουμε πολλά απ' όσα συνέβησαν κατά την κυπριακή κρίση», είπε ο γάλλος υπουργός
«Είναι αλήθεια ότι βρεθήκαμε δύο φορές μέσα σε εννέα ημέρες και καταλήξαμε να βρούμε μια λύση (…) όμως στο ενδιάμεσο υπήρχε μια αίσθηση αμφιταλάντευσης που δεν ήταν καλή για την εικόνα της Ευρώπης», πρόσθεσε.
«Οι ευθύνες είναι συλλογικές. Απλώς όταν διαπράττουμε λάθη, όχι λάθη ουσίας αλλά λάθη συμπεριφοράς, θα πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά», είπε ο Μοσκοβισί.
Το Eurogroup δέχτηκε πολλές επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην κυπριακή κρίση. Ο νέος πρόεδρός του, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρέθηκε στο στόχαστρο όταν άφησε να εννοηθεί ότι η λύση που δόθηκε για τις κυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.
«Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Το Eurogroup μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.
Αναγκαία η σύγκλιση
Η σύγχρονη Ευρώπη χρειάζεται πραγματική σύγκλιση, σοβαρότητα, αλληλεγγύη, ενιαίο προϋπολογισμό εντός της ευρωζώνης, καθώς και «ισχυρό συντονισμό, και πρωταρχικά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», στο μέτρο που η γαλλογερμανική συνεργασία με την μακρά ιστορική της παράδοση, είναι «κινητήριος δύναμη» για την Ευρώπη και απαραίτητη για την εξεύρεση λύσεων, υπογράμμισε ο Μοσκοβισί.
Σε ανάλογο πνεύμα ο Β.Σόιμπλε συμφώνησε με τη θέση του γάλλου ομολόγου του, ότι «η οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης είναι το πρώτο βήμα για την οικονομική —και στη συνέχεια πολιτική— ανάκαμψη της Ευρώπης», ενώ ως προς τη σημασία της γαλλογερμανικής συνεργασίας παρατήρησε ότι οι δύο χώρες «δεν πρέπει να κυριαρχούν έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά να διατηρούν έναν ηγετικό ρόλο, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη στην Ευρώπη».
Χαρακτηρίζοντας την τραπεζική ένωση ως βήμα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαχωρισμού των τραπεζικών και δημοσίων χρεών, σημειώνοντας ότι «η λύση για την μείωση των ελλειμμάτων δεν είναι το κούρεμα, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού», ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη τόσο η ενίσχυση του νομίσματος και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όσο και η μείωση του χάσματος μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.
«Περισσότερη Ευρώπη»
Εν τω μεταξύ, οι δύο υπουργοί τόνισαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της γαλλογερμανικής συνεργασίας στους κόλπους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σύμφωνα με τους Σόιμπλε και Μοσκοβισί, η επίλυση της οικονομικής κρίσης και η σταθεροποίηση της ευρωζώνης πρέπει να συνιστά πρωταρχική ευρωπαϊκή προτεραιότητα και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην «ανώφελη συζήτηση περί διλήμματος ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη».
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, «η επίτευξη περισσότερης Ευρώπης είναι συνώνυμη της περισσότερης ανάπτυξης», γεγονός που για τον Β.Σόιμπλε προϋποθέτει μια ανταγωνιστική Ευρώπη που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης διεθνούς αγοράς, διασφαλίζοντας όμως παράλληλα και την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική ασφάλιση.
Μιλώντας για την κρίση στην Ευρώπη, ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, αλλά και της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, τονίζοντας ότι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια «όλοι θα πρέπει να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας» και να «βρίσκουμε λύσεις που να είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκές και εθνικές».
«Η περισσότερη Ευρώπη είναι η λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα», διευκρίνισε ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί εντός ΕΕ, «ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία», επισημαίνοντας ότι πρέπει να «σταματήσει η τραπεζική κρίση και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζικών και δημοσίων χρεών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr