Μάλιστα ο γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η διατήρηση της λιτότητας "καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη" και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.
"Έχω αυτή την υποχρέωση να πω στους ευρωπαίους ηγέτες: σήμερα η παράταση της λιτότητας δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή", τόνισε στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση France 2.
"Το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές το καταλαβαίνω απόλυτα, το να παραμένουν όμως στη λιτότητα, όχι, είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη", σημείωσε.
"Δεν θα κάνω μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα", υποσχέθηκε, προσθέτοντας: "Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο". Η φράση αυτή εκλαμβάνεται και ως αιχμή στο δίδυμο Μέρκελ- Σόιμπλε, που δεν αποφεύγουν τα διδάγματα προς άλλες χώρες.
Ερωτηθείς σχετικά με τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για "μια φιλική ένταση", πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "μια υποχρέωση και οι δυο, για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη".
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους της.
"Δεν θα πετύχουμε το 3%, διότι αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη", τόνισε.
Ειδικός φόρος για τους πλούσιους
Ο Ολάντ δήλωσε, ωστόσο, ότι σκοπεύει να αλλάξει ελαφρώς τη στρατηγική του. «Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φόρο 75 τοις εκατό του εισοδήματος για ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2. Πέραν αυτού, ο Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων φόρων για το τρέχον και το επόμενο έτος.
Ο Ολάντ δήλωσε ότι ο νέος φόρος θα ισχύσει μόνο για δύο έτη, αρχής γενομένης από το 2014. Υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει περίπου 1.500 Γάλλους φορολογούμενους, οι οποίοι θα καλούνται να πληρώνουν 150.000 ευρώ ετησίως σε φόρους. Εάν αυτός ο ειδικός φόρος ψηφιζόταν, οι απολαβές θα έφταναν περίπου τα 210 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Γαλλικά ΜΜΕ: Μπανάλ ο Ολάντ
Με ψυχρότητα υποδέχτηκαν τα γαλλικά ΜΜΕ την εφ'όλης της ύλης συνέντευξη του Φρανσουά Ολάντ, η οποία δόθηκε με το βλέμμα στη φθίνουσα δημοτικότητα του γάλλου προέδρου και με κεντρικό σημείο την επαναφορά του φόρου 75% για τα υψηλά εισοδήματα με διαφορετική μορφή (μετά το δικαστικό μπλόκο στην πρώτη απόπειρα). «Πολλές προθέσεις, λίγες λεπτομέρειες» είδε η Monde, «μέχρι τώρα όλα πάνε στραβά, αλλά εμπρός για το 2015!» γράφει η Liberation.
O Oλάντ «έδωσε πολλή από τη φιλοσοφία του, αλλά λίγες λεπτομέρειες» γράφει η Monde. To βράδυ της Πέμπτης, υποστηρίζει, ο πρόεδρος δεν είπε στους Γάλλους πόσο θα παρέμβει στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα «και απλά ανακοίνωσε ξανά τις πολιτικές του, αλλά για τα μέτρα θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο».
Με πρωτοσέλιδο τον Ολάντ, η Liberation κυκλοφορεί την Παρασκευή λέγοντας: «Κανείς δεν περίμενε συγκλονιστικές ανακοινώσεις, αλλά τουλάχιστον κάτι παραπάνω από αντιδράσεις απέναντι στην κρίση -και μετά από μία ώρα, δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο» γράφει η εφημερίδα. Οι δύο χαρακτηρισμοί που δίνει στη συνέντευξη είναι «άνοστη και μπανάλ».
H Figaro από την πλευρά της γράφει: «Πιστός στους μέχρι τώρα τόνους που έχει κρατήσει, ο Ολάντ δεν είπε καμία λέξη πιο φωναχτά από την άλλη και ουσιαστικά είπε πως μία πολιτική που σήμερα δεν λειτουργεί, ίσως λειτουργήσει κάποια μέρα» γράφει.
Τις χαμηλές προσδοκίες των Γάλλων επισημαίνει και η Humanite, αλλά διαπιστώνει ότι η ρητορική που είχε «προσεκτικά ετοιμάσει το προεδρικό μέγαρο αποδείχθηκε κενή». Οι αναφορές του Ολάντ εναντίον της ανεργίας είναι «σιωπηρές μπροστά στις κραυγές οργής σε όλη τη χώρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr