Ο οίκος αναφέρει πως δεν περιμένει ότι "οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο μπορεί να προκαλέσουν άμεσες αποφάσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης". Εντούτοις, δημιουργεί ένα "προηγούμενο" βάσει του οποίου οι μεγάλοι πιστωτές μπορεί να κληθούν να συμβάλουν σε ενδεχόμενα μελλοντικά σχέδια διεθνούς αρωγής που θα περιλαμβάνουν τραπεζική αναδιάρθρωση.
Ο SP υπογραμμίζει έτσι ότι το σχέδιο διάσωσης και τραπεζικής αναδιάρθρωσης της Κύπρου, που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι ουσιαστικά διαφορετικό από τα σχέδια αρωγής προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία εφόσον η τραπεζική πτυχή του προβλέπει τη συμβολή των πιστωτών, των μετόχων και των μεγαλοκαταθετών.
Αυτό εξηγείται από τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κρίσης, εκτιμά ο SP, όμως αναγνωρίζονται επίσης έτσι οι επιφυλάξεις των χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν να ζητούν από τους φορολογουμένους να συνεισφέρουν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές τους, ιδιαίτερα εξαιτίας των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ίδιες.
Πάντως, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης, οι κυβερνήσεις που είναι σε θέση να το κάνουν δεν πρέπει να ζητούν από τους μεγάλους πιστωτές να συνεισφέρουν για να ανακεφαλαιοποιούν τις εθνικές τράπεζές τους, όπως δείχνει η πρόσφατη εθνικοποίηση της SNS Reaal στην Ολλανδία.
Ο οίκος εκτιμά τέλος πως η κυπριακή κρίση κατέδειξε την ανάγκη για μια τραπεζική ένωση στο επίπεδο της ευρωζώνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr