«Ας σωπάσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική» τονίζει ο Οτζαλάν σε δήλωσή του, η οποία αναγνώσθηκε από κούρδο πολιτικό κατά τον εορτασμό στο Ντιγιάρμπακιρ του κουρδικού Νέου Έτους (Νεβρόζ), στον οποίο συμμετείχαν 250.000 άνθρωποι.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα πρέπει να αποσυρθούν πέραν των συνόρων... Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας εποχής» προσθέτει ο κούρδος ηγέτης.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν σε μια πρωτοφανή συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ επευφήμησαν και ύψωσαν πανό με τη φωτογραφία του Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Η πρώτη τουρκική αντίδραση
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ χαιρέτισε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός που διατύπωσε ο Οτζαλάν προς τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι αυτή της ειρήνης» δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προσθέτοντας πάντως πως περιμένει να δει «τις συνέπειες στην πράξη».
«Προφανώς θα δούμε τι θα συμβεί στο εξής» πρόσθεσε.
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) του Οτζαλάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από την Τουρκία, εξαπέλυσε την εκστρατεία του το 1984, ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετριάσει τις διεκδικήσεις του και ζητάει πολιτική αυτονομία και πολιτιστικά δικαιώματα σε μια περιοχή, όπου η κουρδική γλώσσα ήταν για καιρό επισήμως απαγορευμένη.
«Συμβαίνει μια στρατηγική αλλαγή» λέει ο Ερτουγρούλ Κουρκτσού, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος BDP. «Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα κινείται από την ένοπλη εκστρατεία σε μια πολιτιστική εκστρατεία. Και το PKK το αποδέχεται».
Οι σημερινές σκηνές στο Ντιγιάρμπακιρ, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση, θα ήταν αδιανόητες ακόμη και πριν από μερικούς μήνες. Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα εμβλήματα του εκτός νόμου PKK ήταν αυστηρά απαγορευμένα και οποιαδήποτε εμφάνισή τους θα οδηγούσε σε σύλληψη.
Σήμερα, παλιές ομιλίες του Οτσαλάν ακούγονταν από τα μεγάφωνα στην πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι, για να γιορτάσουν το κουρδικό Νέο Έτος (Νεβρόζ) και να ακούσουν το μήνυμα του φυλακισμένου αρχηγού των ανταρτών.
«Οι πόλεμοι συμβαίνουν, όμως κάποια στιγμή πρέπει να επουλώνεις τις πληγές σου. Αυτή είναι τώρα η ευκαιρία μας» λέει ο Μπεντρί Αλάτ, 73 χρόνων.
«Εγώ θυμάμαι την ειρήνη. Ο εγγονός μου όχι. Δεν θυμάται πότε οι Κούρδοι και οι Τούρκοι ζούσαν μαζί σαν αδέλφια. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία».
Ο Οτζαλάν φαίνεται πως έχει διατηρήσει το κύρος του μεταξύ των μαχητών του στην Τουρκία και στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όπου θα συγκεντρωθούν τώρα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για διαιρέσεις στους κόλπους τους όσον αφορά τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας με την Τουρκία.
Μια διευθέτηση θα αφαιρούσε ένα τεράστιο βάρος από την Τουρκία, αν και θα αντιμετωπιζόταν με βαθιά καχυποψία από τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές που φοβούνται ότι οι Κούρδοι θα επαναλάβουν τις προσπάθειες για ανεξαρτησία και θα υπονομεύσουν το τουρκικό κράτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr