Η κατάσταση του νησιού «αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πρέπει να εργαστούμε για ένα πρόγραμμα που θα βάλει τέλος σ' αυτό τον κίνδυνο», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ντάισελμπλουμ «υπερασπίσθηκε σθεναρά τη συνεισφορά» που ζητείται από τους καταθέτες, επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί μια «πιο δίκαιη» λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς.
«Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να υπάρξει μια μορφή άμεσης συνεισφοράς στο επόμενο πακέτο» μέτρων, προειδοποίησε ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε «ένοχος» για τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.
«Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο», εξήγησε. «Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων» μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την «ευθύνη» για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η «ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου», δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης ότι ο δανεισμός της Κύπρου από τη Ρωσία --επιπλέον των αλλαγών στα υφιστάμενα μεταξύ τους δάνεια-- δεν είναι μια ελκυστική λύση, επισημαίνοντας ότι «το να αυξηθούν τα χρέη στην Κύπρο δεν θα τους βοηθήσει να δουλέψουν προς ένα νέο μέλλον».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr