Η ΕΚΤ δεν θα παρέχει ρευστότητα εσαεί στις κυπριακές τράπεζες εάν δεν συμφωνήσουν σε ένα πακέτο διάσωσης και ως αποτέλεσμα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.
Εάν η Κύπρος δεν προτείνει κάποιο νέο σχέδιο, η Φέκτερ δήλωσε σε δημοσιογράφους: "Τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Παρασκευή γιατί η ΕΚΤ δεν θα παρέχει επιπλέον ρευστότητα. Αυτό είναι χειρότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι".
"Και βέβαια θα βοηθήσουμε τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό λογικούς όρους", δήλωσε η Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας ότι ούτε το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, ούτε η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν για πάντα την Κύπρο.
Οι δανειστές δεν θέλουν αύξηση του κυπριακού χρέους
Οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν την Πέμπτη αν και υπάρχουν εικασίες ότι ίσως παραμείνουν κλειστές για περισσότερες μέρες, ώστε να βρεθεί μια λύση.
Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχθούν μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση του κυπριακού χρέους, συμπλήρωσε η Φέκτερ.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι θα προτιμούσε την επιβολή κουρέματος στους ομολογιούχους μεγάλων κυπριακών τραπεζών αντί του αμφιλεγόμενου τέλους επί των καταθέσεων.
"Η Γερμανία, το ΔΝΤ και η Αυστρία θα προτιμούσαμε ένα κούρεμα χρέους, αλλά η Γαλλία καθώς και άλλοι υπουργοί προτιμούν την επιβολή αυτού του τέλους", είπε.
Ένα κούρεμα χρέους κατά 38% των δύο μεγάλων τραπεζών θα μείωνε το χρέος της Κύπρου κατά τουλάχιστον έξι δις ευρώ.
Η περίπτωση της Κύπρου είναι σοβαρή, είπε η Φέκτερ, αλλά δεν θέτει κανένα κίνδυνο για την ευρωζώνη. "Κανένα απολύτως. Η ευρωζώνη είναι σταθερή".
Περιμένω την αντιπρόταση της Κύπρου, λέει η Μέρκελ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη της που η κυπριακή Βουλή απέρριψε τους όρους της ευρωπαϊκής διάσωσης, λέγοντας ότι οι εταίροι της χώρας αναμένουν πλέον μια νέα πρόταση από την κυπριακή κυβέρνηση.
"Λυπούμαι για την ψήφο της Βουλής εχθές. Αλλά φυσικά τη σεβόμαστε και τώρα θα δούμε τι προτάσεις θα υποβάλει η Κύπρος στην τρόικα", είπε η Μέρκελ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
"Από πολιτική άποψη, πιστεύω ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα βιώσιμο τραπεζικό κλάδο. Ο σημερινός τραπεζικός κλάδος δεν είναι βιώσιμος", πρόσθεσε.
"Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, κυρίως μέσω της τρόικας. Θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό κάθε πρόταση που θα κάνει η Κύπρος. Η Γερμανία επιθυμεί μια λύση".
Τι λένε οι Γερμανοί Πράσινοι
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Πράσινων Κεμ Όζντεμιρ δήλωσε δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο πως εύχεται η Λευκωσία να μην είχε απορρίψει τους όρους του πακέτου διάσωσης.
"Εγώ πιθανότατα δεν θα είχα ψηφίσει 'όχι' εάν συμμετείχα στη Βουλή εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων και επειδή πιστεύω ότι η Κύπρος δεν πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία", είπε ο Όζντεμιρ, τουρκικής καταγωγής.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Ρωσία για να συζητήσει το αίτημα επιμήκυνσης κατά πέντε έτη του υφιστάμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ.
"Ξέρουμε ότι αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τα ρωσικά χρήματα, αλλά με το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον της Ρωσίας στο νησί", πρόσθεσε ο Όζντεμιρ.
"Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να πατήσει η Ρωσία το πόδι της σε ένα κράτος μέλος και να έχει κατά συνέπεια επιρροή όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ".
Ο Όζντεμιρ, μέλος κοινότητας περίπου τριών εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στη Γερμανία, έχει προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης που θα εξαρτάται από την αναβίωση των συνομιλιών για επανένωση της νήσου.
"Αν διευθετήσουμε το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα αναβιώναμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και θα δίναμε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή διαδικασία", συμπλήρωσε ο Όζντεμιρ.
Άσμουνσεν: Ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες
«Η ΕΚΤ ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ανοιχτή στην προοπτική, οι μικρές καταθέσεις να φορολογηθούν λιγότερο ή και καθόλου και το βάρος να πέσει στις μεγαλύτερες καταθέσεις. Για μας το σημαντικό ήταν να υπάρχει το ποσό το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιορκ Άσμουνσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Zeit".
«Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα», επισημαίνει ο κ. 'Ασμουσεν και αναφέρει, για μια ακόμα φορά, ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κρίση στον τραπεζικό της τομέα συγκρίσιμη με αυτήν της Κύπρου.
«Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα χρειαστεί ανάλογο πρόγραμμα» επισημαίνει.
Αισιόδοξος για την ανεύρεση λύσης ο Τρισέ
Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί και προσεκτικοί όταν είναι να ζητήσουμε θυσίες από τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ στην Wall Street Journal.
«Όμως λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικής ιδιαιτερότητας της Κύπρου (...), πιστεύω πως όποια κι αν είναι η λύση που θα επικρατήσει, μια μετάδοση θα ήταν αδικαιολόγητη», είπε ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας πως η έκθεση των κυπριακών τραπεζών αντιπροσωπεύει σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε πάντως πως, παρά τις δυσκολίες των Βρυξελλών να συναινέσουν με τη Λευκωσία, «η βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει (την Κύπρο) είναι προφανής». «Είμαι πεισμένος για την ικανότητά τους να βρουν μια κατάλληλη λύση», ανέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr