Σκληρό αγώνα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό δίνει η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να βρει τη χρυσή τομή με το επίμαχο νομοσχέδιο της φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, βάσει της συμφωνίας του eurogroup. Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται σε συνεχής διαβουλεύσεις με τα κόμματα και τους βουλευτές, προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος συμβιβασμός και η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Την ίδια στιγμή όμως, η Λευκωσία δίνει μάχη διαπραγματεύσεων με το Βερολίνιο, την ΕΕ και την τρόικα, προκειμένου να τους πείσει για την αστοχία του σχεδίου και την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο στην κυπριακή βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης στις 9.
Το Σχέδιο Β - Οι καλές και οι κακές τράπεζες
Στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο νόμου στην περίπτωση που δεν περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχεί ων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Είναι χαρακτηριστικό πως και η εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι για την περίπτωση που το Κοινοβούλιο της Κύπρου απορρίψει το πακέτο διάσωσης, η τρόικα έχει ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που προβλέπει την αναδιάρθρωση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.
«Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους» δήλωσε γνώστης του θέματος. Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.
Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.
Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Το Σχέδιο Γ
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.
Σχέδιο Α: Μηδενική φορολόγηση για τις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί και εν όψει της αναμενόμενης νέας αποτυχίας της ψηφοφορίας στη Βουλή, η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε
νέα τροποποιημένη πρόταση, προκειμένου να παρακάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου και ταυτόχρονα να βρεθεί κοντά στις προτάσεις που συμφωνήθηκαν στο χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η τροποποιημένη πρόταση προβλέπει τη μη φορολόγηση όλων των καταθέσεων, που είναι μικρότερες των 20.000 ευρώ.
Επιπλέον, κανονικά θα γίνει η φορολόγηση των ποσών για τα μεγαλύτερα ποσά, με τους συνταλεστές να διαμορφώνονται: Για τα ποσά από 20.000 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 6,75%, ενώ για τις καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, ο συντελεστής θα φτάνει το 9,9%.
Παράλληλα, στη χθεσινή έκακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, οι 17 φάνηκαν ότι αλλάζον εν μέρει ρότα και πρότειναν τη διασφάλιση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ στην περίιπτωση της χρεοκοπίας, ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την Κύπρο.
Μετοχές αντί καταθέσεων
Εξάλλου, για τις καταθέσεις που θα υποστούν τη φορολόγηση που θα επιβληθεί μετά την υπερψήφιξη του νόμου στην κυπριακή βουλή, θα διετεθούν σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Κύπρου και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις. Η αξία της μετοχής που θα δοθεί στους καταθέτες θα είναι της ίδιας αξίας με την τιμή απόκτησης της από τη Δημοκρατία.
Οι μετοχές εξάλλου, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παραχωρηθούν στους καταθέτες, θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκούμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.
- Το ν/σ με το αφορολόγητο των 20.000 ευρώ (306 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr