Διατεθειμένη να συζητήσει ενδεχόμενες αλλαγές στους συντελεστές, στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, εμφανίζεται η Ευρωζώνη, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή κλιμακωτής εισφοράς στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
Τη μεταστροφή στο σκεπτικό της απόφασης αποτύπωσε με δηλώσεις τους προς τους Financial Times, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δεν θα ήταν αντίθετοι σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».
Άσμουσεν: Υπόθεση της κυπριακής κυβέρνηση το ύψος της φορολόγησης
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε σήμερα, ότι η επιβολή του ύψους της φορολόγησης που θα επιβληθεί στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.
«Είναι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο διάσκεψης.
«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή», πρόσθεσε.
Μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ
Σύμφωνα με τους FT, μία φόρμουλα η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται στη Λευκωσία με τη στήριξη της Κομισιόν.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φέρεται να αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση, φοβούμενος εντονότερη αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ και κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν, σε κάποια στιγμή των διαβουλεύσεων, την επιβολή έκτακτης εισφοράς μόνο στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι περίπου το 35% των καταθέσεων στην Κύπρο είναι κάτω απ' αυτό το όριο.
Σόιμπλε: Είμαστε διατεθειμένοι να σεβαστούμε τις εγγυήσεις καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ
Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η νέα πρόταση για την Κύπρο
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η νέα κυπριακή πρόταση προβλέπει τη μείωση του «κουρέματος» για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ από 6,75% σε 3% και την αύξηση για τις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στο 10% από 9,9%. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%. Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, προσεγγίζουν όμως τις αντιπροτάσεις που είχε υποβάλει η Λευκωσία στην σύνοδο του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr