Μια τέτοια λύση θα μπει στο παιχνίδι σε περίπτωση που ο κεντροαριστερός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν καταφέρει να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση αφού λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από τον Ναπολιτάνο, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Μπερσάνι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή και υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέμπε Γκρίλο, που αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων μετά το πολύ υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε, δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι δεν θα στήριζε μια τέτοια κυβέρνηση.
"Τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο κυβερνήσεις από πολιτικού, οι οποίες στηρίζονται σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Η κυβέρνηση Μόντι ήταν η πλέον πολιτική κυβέρνηση της Ιταλίας μετά τον πόλεμο", σχολίασε ο Γκρίλο στην ιστοσελίδα του.
Όπως είπε, ένας τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα ήταν "φύλλο συκής" για τη συγκάλυψη των ευθυνών των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.
Ο Ναπολιτάνο έχει αναλάβει να αναζητήσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, αλλά δεν θα ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις πριν τις 15 Μαρτίου για θεσμικούς λόγους, καθώς τότε θα συνεδριάσει η Βουλή.
Καθώς κανένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο της Γερουσίας, οι επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξαρτώνται από τη συμφωνία τουλάχιστον δύο εκ των τριών αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, της κεντροαριστεράς του Μπερσάνι, της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Ο Γκρίλο έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά στα ανοίγματα του Bersani και δεν θεωρείται πιθανό να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ηγέτη της κεντροαριστεράς.
Τη Δευτέρα, ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στη Γερουσία Βίτο Κρίμι ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, αλλά θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση "εναλλακτική στο πολιτικό σύστημα".
Την Τρίτη, ωστόσο, ο Κρίμι δήλωσε ότι τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν και εννοούσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση. Συμπλήρωσε πως στόχος του Κινήματος είναι ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τη δική του ηγεσία.
Από την άλλη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χειρίζεται τα καθημερινά θέματα μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά δεν μπορεί να καταθέσει κανένα νομοσχέδιο στην Βουλή.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ο Μόντι έχει καλέσει τους ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων σε συζητήσεις, δίνοντας τους την ευκαιρία να συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.
Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει τα επόμενα βήματα και να εγκρίνει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε σημαντικούς τομείς, όπως η πάταξη της διαφθοράς και η χρηματοδότηση των κομμάτων, το οποία θα παρουσιάσει στη συνέχεια στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Ο Μπερσάνι έχει απορρίψει την όποια συνεργασία με τον Μπερλουσκόνι και έχει ζητήσει από το κόμμα του Γκρίλο να στηρίξει τις προτάσεις που θα καταθέσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr