Η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι τυπικά πλήρη μέλη, αλλά επί της ουσίας θα βρίσκονταιυπό επιτήρηση μέχρις ότου πείσουν την Κομισιόν ότι καταπολεμούν την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και διαχειρίζονται συνετά τα κοινοτικά κονδύλια, ειδ΄ άλλως αυτά θα περικόπτονται. Αλλά το μεγάλο θέμα που ανέκυψε αφορά τους επόμενους, αν και όταν υπάρξουν
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, έφτασε ο καιρός να κάνει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μία στάση στην αέναη διεύρυνση. Να πάρει μία βαθιά ανάσα, να δει που βρίσκεται, να φτιάξει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που να μπορεί να λειτουργήσει και μετά να προχωρήσει. Φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και σε κάποιες άλλες πρωτεύουσες όχι βέβαια στο Λονδίνο- τώρα κατάλαβαν ότι δεν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά, διευρυνόμενη συνεχώς.
Το κατάλαβαν με καθυστέρηση, αλλά και γιατί η συνθήκη που ισχύει τώρα δεν προβλέπει Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μεγαλύτερη των 27 χωρών. Είναι δε γνωστό ότι χτυπάνε την πόρτα οι υπόλοιποι της γειτονιάς μας, δηλαδή η Κροατία, η Βοσνία, η Αλβανία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία και φυσικά το Κόσοβο αν ανεξαρτητοποιηθεί και δεν ξεσπάσει κανένας νέος βαλκανικός πόλεμος. Αρα χρειάζεται νέα συνθήκη και αυτό είπε στην πραγματικότητα ο κ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στο Ευρωσύνταγμα. Η νέα συνθήκη δεν μπορεί λογικά να είναι άλλη από το Ευρωσύνταγμα.
Αν δεν γίνει η προσπάθεια για ένα αποδεκτό από όλους Ευρωσύνταγμα και δεν καρποφορήσει κιόλας, το όραμα της εμβάθυνσης και της πολιτικής ενοποίησης, ώστε κάποια στιγμή να υπάρξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν θα υλοποιηθεί στο προβλεπτό μέλλον. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν θα έχει ένα καταστατικό χάρτη για να βαδίζει. Ένα καταστατικό χάρτη που θα αναφέρει ρητά μέχρι που θα φτάσει και επομένως θα προβλέπει και την σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Αν θα είναι πλήρες μέλος, αν θα συνδεθεί με ειδική σχέση, ή αν η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση θα προχωρήσει με ομόκεντρους κύκλους και στον εξωτερικό θα ενταχθεί και η Τουρκία, για να παραμείνει πιθανότατα εκεί για πάρα πολλάχρόνια.
Ισως και να μην είναι καθαρά ορατό στον μέσο ευρωπαίο πολίτη, αλλά η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση περνάει περίοδο εγκυμοσύνης. Αυτό που θα προκύψει θα είναι το νέο σχήμα της, οι νέες διαδικασίες της, οι νέες προοπτικές της , η νέα πολιτική της στάση. Εκείνο που διαφαίνεται ήδη είναι ότι η λεγόμενη Παλιά Ευρώπη κατάλαβε πως προχώρησε πολύ γρήγορα στη διεύρυνση, υποκύπτοντας στην πίεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αλλά και στο άγχος της Γερμανίας να βάλει κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα χώρες της οικονομικής επιρροής της. Κατάλαβε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει «φρακάρει» και ότι πολλές από τις νέες χώρες υπακούουν περισσότερο στα υπερατλαντικά κελεύσματα, παρά στις Βρυξέλλες.
Η Παλιά Ευρώπη αντελήφθη ακόμη ότι η προσέγγιση με τη Ρωσία είναι μονόδρομος από πολλές απόψεις και δεν ήταν τυχαία η συνάντηση Σιράκ-Πούτιν-Μέρκελ στο Παρίσι. Και τέλος, πολλά δείχνουν ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν αποφασίσει να προχωρούν μαζί και ερήμην της Βρετανίας. Παράλληλα είναι σαφές από τα μηνύματα που έστειλε ο Πάπας για το Ισλάμ ταυτίζονται με μηνύματα αρκετών κυβερνήσεων και λαών, που δεν θέλουν την Ευρώπη να συμβιβάζεται με τις αξίες και τον μουσουλμανικό τρόπο ζωής και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι εξαιρετικά δύσκολα θα γίνει αποδεκτή η Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όλα τα παραπάνω θα φανούν μάλλον στη συζήτηση που θα ξαναρχίσει σύντομα για το Ευρωσύνταγμα. Υπομονή.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr