Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 47η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, στην ίδια θέση που βρισκόταν και την αμέσως προηγούμενη περίοδο, σε σύνολο 125 χωρών. Ωστόσο, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνει την προτελευταία θέση.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους βασικούς τομείς που αξιολογήθηκαν, η Ελλάδα βρίσκεται στις εξής θέσεις: -41η στους θεσμούς, 29η στις υποδομές, 102η στη μακροοικονομία, 11η στην υγεία και τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 34η στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση, 62η στην καλή λειτουργία της αγοράς, 50η στην τεχνολογική ετοιμότητα και 47η στην καινοτομία.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους κύριους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αυτοί, σύμφωνα με την έκθεση, είναι,: η κρατική γραφειοκρατία (26,49%), οι περιοριστικοί εργασιακοί κανόνες (17,42%), η φορολογική νομοθεσία (15,58%), τα επίπεδα της φορολογίας (10,45%), η διαφθορά (6,51%), οι ανεπαρκείς υποδομές (6,32%), η ασυνέχεια της πολιτικής (5,41%), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (4,31%), η ισχνή εργασιακή ηθική του εγχώριου εργατικού δυναμικού (2,75%), το μη επαρκώς καταρτισμένο εργατικό δυναμικό (2,11%) και ο πληθωρισμός (1,74%).
Οσον αφορά τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη, τα διευρυμένα ελλείμματα στον πληθωρισμό και το εμπορικό ισοζύγιο στοίχισαν στις ΗΠΑ την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, με την Ελβετία να καταλαμβάνει την πρωτιά και τις ΗΠΑ να περιορίζονται στην έκτη θέση για αυτή τη χρονιά, σύμφωνα την κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η Ελβετία σκαρφάλωσε από την τέταρτη θέση την περασμένη χρονιά και οι Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Σιγκαπούρη ξεπέρασαν τις ΗΠΑ με την Ιαπωνία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, στην έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο το διεθνές φόρουμ που εδρεύει στη Γενεύη. Η πρωτιά της Ελβετίας οφείλεται στις άψογες υποδομές της, τη σωστή λειτουργία των αγορών της και την εφαρμογή υψηλού επιπέδου τεχνολογικών καινοτομιών.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ρωσία έχει υποχωρήσει από την 53η θέση το 2005, στην 62η το 2006. Τέλος, χειρότερες επιδόσεις σημείωσε και η Κίνα, υποχωρώντας από την 48η θέση στην 54η.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr