Ανατροπές, σύγχυση και εκλογικό χάος συνθέτουν τη μακρά εκλογική βραδιά έπειτα από μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά μακριά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, γράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού. Όχι όμως και του μπερλουσκονισμού, όπως πολλοί περίμεναν...
Ο Καβαλιέρε ήλθε να επιβεβαιώσει ξανά τη φήμη του μεγάλου επιζώντα κάνοντας μαζί με την ξενόφοβη και αποσχιστικών τάσεων Λέγκα του Βορρά την ανατροπή στη Γερουσία, όπου εξελίχθηκε ένα πραγματικό θρίλερ χωρίς να προκύπτει αυτοδυναμία.
Η ιταλική Κεντροαριστερά δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, παρότι έρχεται πρώτη με 29,5% στη Βουλή, ούτε καν στηριζόμενη στον Μάριο Μόντι. Ωστόσο, παρ'όλο που αρχικά υπήρξαν δηλώσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα που παρέπεμπαν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες, υπήρξε αλλαγή του κλίματος και, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, ο Μπερσάνι ενδεχομένως θα κάνει απόπειρα να στραφεί στον Μπέπε Γκρίλο, σε μια συνεργασία-ανάχωμα στον Μπερλουσκόνι.
Παραταύτα, ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρια σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε παρασκηνιακές συμφωνίες με τα άλλα κόμματα. Ήταν μια «φανταστική περιπέτεια γεμάτη αγάπη» είπε για τις εκλογές στους οπαδούς του, μία πρόβα τζενεράλε για το μέλλον, προαναγγέλλοντας το τέλος της υπάρχουσας πολιτικής σκηνής στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
"Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...
Ζυμώσεις
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιχειρήσει, όπως φαίνεται, να φέρει τον Γκρίλο ενώπιον των ευθυνών του για να φράξουν τον μπερλουσκονισμό. Από την άλλη πλευρά, το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας Μπερσάνι-Μόντι-Μπερλουσκόνι δείχνει πολύ απομακρυσμένο ενώ στο προσκήνιο σαφώς και μένει πάντα η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, πιθανώς αφού θα έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική βραδιά ήταν πικρή για το Μπερσάνι (ηττήθηκε από τον Μπερλουσκόνι ακόμα και στη γενέτειρα του, την Πιατσέντζα), με αναλυτές να αναρωτιούνται ακόμα και αν θα μπορεί να συνεχίσει στα ηνία της Κεντροαριστεράς.
"Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση", σχολίασε το βράδυ ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το αντισυστημικό μπλογκο-Κίνημα των 5 Αστέρων ήλθε από την πλευρά του να κεφαλαιοποιήσει στις κάλπες την απογοήτευση και την οργή για το πολιτικό σύστημα. Είναι ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών με μία εκλογική επίδοση που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.
"Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...
Το «πείραμα» Μόντι απέτυχε
Το «πείραμα» Μόντι, αντίθετα, αποδεικνύεται ότι δεν πείθει τους Ιταλούς. Η Επιλογή Πολιτών του Προφεσόρε που πέταξε τα ρούχα του τεχνοκράτη κινείται χαμηλότερα των προσδοκιών, με τους κεντρώους εταίρους του -Τζανφράνκο Φίνι του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (Fli) και Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωσης Κέντρου (Udc)- να καταβαραθρώνονται στην κάλπη.
Στον Μπερλουσκόνι η Γερουσία
Η ιταλική κεντροαριστερά επικρατεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι και στη Γερουσία όπου δίνεται η πραγματική εκλογική μάχη, παραπέμποντας ουσιαστικά σε ένα σκηνικό αμερικανικών εκλογών. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, χτύπησε κόκκινο όσο εξελισσόταν η καταμέτρηση ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος.
Η προσοχή ήταν εξαρχής στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158. Όλοι συνδυασμοί έμειναν πάντως πολύ μακριά από την αυτοδυναμία.
Οι περιφέρειες-κλειδιά
Με βάσει τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται σε όλες τις καθοριστικής σημασίας περιφέρειες.
- Στη Λομβαρδία ο συνασπισμός Μπερλουσκόνι είναι μπροστά με 37,69% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,70%
- Στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) προηγείται με 37,46% έναντι 29,01% της συμμαχίας Μπερσάνι
- Στο Βένετο (πρωτεύουσα Βενετία) προηγείται με 32,87% έναντι 25% της Κεντροαριστεράς
- Στη Σικελία (Παλέρμο) προηγείται επίσης με 33,39%. Δεύτερος εμφανίζεται ο Γκρίλο με 29,50% και τρίτη η Κεντροαριστερά με 27,32%
Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum ('Γουρούνι')- που, σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας σε περιφερειακό και όχι εθνικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας. Ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιταλία.
Corriere della Sera: "Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο"
"Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά", σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr