Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημοσιοποίηση από τις τράπεζες των κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούνται.
Το Ευρωκοινοβούλιο φέρεται να πιέζει για ένα καθεστώς μεγαλύτερης διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για αυστηρότερους περιορισμούς στα μπόνους των στελεχών τους, στο πλαίσιο του νόμου για την εφαρμογή της συμφωνίας Βασιλεία ΙΙΙ. Το αίτημα για διαφάνεια έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χώρες - μέλη της ΕΕ αντιδρούν στη σχετική πρωτοβουλία, η οποία έχει προωθηθεί μαζί με την αναθεώρηση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Με βάση την πρόταση, η αγγλική τράπεζα Barclays, για παράδειγμα, θα έπρεπε να δημοσιεύει τα κέρδη και τους φόρους της σε κάθε εθνική επικράτεια, από τη Βρετανία έως τη Ζιμπάμπουε. Η κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά από έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία αποκάλυψε ότι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μετέφεραν τα κέρδη τους από χώρα σε χώρα, προκειμένου να πληρώνουν το ελάχιστο δυνατό ποσό για φόρους. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται κάτω από αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς προέκυψε ότι αμερικανικές επιχειρήσεις - όπως η Starbucks, η Apple και η Amazon - είχαν διαμορφώσει πολύπλοκους μηχανισμούς συναλλαγών για να μηδενίσουν ουσιαστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Οι τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις του Κοινοβουλίου μπορεί να περάσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις για τον σχετικό νόμο. Οι χώρες - μέλη και το Κοινοβούλιο είχαν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το νόμο την Τρίτη, αλλά οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν για τα θέματα τα σχετικά με τα μπόνους των τραπεζιτών και το καθεστώς διαφάνειας, ενώ νέες διαβουλεύσεις έχουν προγραμματισθεί για την επόμενη εβδομάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr