Το γεγονός ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση του κεντρικού ελέγχου των τραπεζών αλλά και της περαιτέρω σύγκλισης της δημοσιονομικής πολιτικής έχει σημαντικές συνέπειες για χώρες όπως είναι η Βρετανία, «η οποία δεν είναι στο ευρώ και ειλικρινά δεν είναι πιθανό να ενταχθεί ποτέ», είπε ο Κάμερον μιλώντας στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Παράλληλα, ο Κάμερον υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για την διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος στη Βρετανία σχετικά με το εάν η Βρετανία θα παραμείνει -ή όχι- μέλος της ΕΕ: «Αυτό δεν αφορά το να γυρίσουμε την πλάτη μας στην Ευρώπη. Το αντίθετο, πρόκειται για το πώς θα προβάλουμε την θέση μας για μια πιο ανταγωνιστική, πιο ανοιχτή, πιο ευέλικτη Ευρώπη και το πώς θα εξασφαλίσουμε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα σ' αυτήν», είπε ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών.
Ακόμα, ο Κάμερον προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες να μην πιέζουν άλλες χώρες να προσαρμοστούν σε μια βαθύτερη πολιτική ένωση, κάτι που χαρακτήρισε λάθος, προσθέτοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να συμμετάσχει σ' αυτή.
«Οι χώρες της Ευρώπης έχουν τις ιστορίες τους, τις παραδόσεις τους, τους θεσμούς τους, θέλουν [να διατηρήσουν] την εθνική κυριαρχία τους, την δυνατότητα να κάνουν οι ίδιες τις επιλογές τους, και το να γίνονται απόπειρες να προσαρμοστούν οι χώρες ώστε να γίνουν μέρη μιας πιο συγκεντρωτικής πολιτικής ένωσης θα αποτελούσε ένα μεγάλο λάθος για την Ευρώπη, στο οποίο η Βρετανία δε θα λάβει μέρος», είπε ο Κάμερον μιλώντας προς διευθύνοντες συμβούλους και επενδυτές στο Φόρουμ.
«Η Βρετανία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη σε όλα τα πεδία στα οποία η Ευρώπη χρειάζεται να δράσει -να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πολεμήσει την τρομοκρατία, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή-, είμαστε στην πρωτοπορία, εμείς κάνουμε τις προτάσεις», είπε ο Κάμερον.
«Και αυτό είναι το είδος της πολιτικής δράσης που χρειαζόμαστε. Αλλά μια συγκεντρωτική πολιτική ένωση; Όχι για εμένα, όχι για τη Βρετανία», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον είπε επίσης ότι η Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μέρους των επιχειρήσεων και των πιο επιθετικών κρουσμάτων φοροδιαφυγής.
«Είμαι ένας Συντηρητικός ο οποίος τάσσεται υπέρ της χαμηλής φορολογίας, αλλά δεν είμαι ένας Συντηρητικός που λέει ότι οι εταιρείες δεν θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο. Τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Οποιαδήποτε επιχείρηση ίσως νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει την καταβολή αυτού που της αναλογεί ή ότι μπορεί να συνεχίσει να πουλάει στο ΗΒ και να κάνει όλο και πιο περίπλοκες φορολογικές διευθετήσεις στο εξωτερικό ώστε να μειώνει το φορολογικό της βάρος. Λοιπόν, πρέπει να ξυπνήσουν (. . .) διότι οι πολίτες που αγοράζουν από αυτές έχουν απηυδήσει», σημείωσε ο Κάμερον.
«Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, όχι μόνο η Βρετανία», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Κάμερον δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, όμως πολιτικοί στη Βρετανία έχουν κατηγορήσει την αλυσίδα Starbucks και την εταιρεία-κολοσσό του Διαδικτύου Google ότι χειραγωγούν τα φορολογικά συστήματα και μεταφέρουν τις έδρες τους σε χώρες όπου έχουν τη χαμηλότερη φορολογία ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Και οι δύο εταιρίες λένε ότι συμμορφώνονται προς το βρετανικό φορολογικό κώδικα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr