Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Το ψήφισμα του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου και προειδοποίησε την Β. Κορέα ότι θα υπάρξει «σημαντική δράση» σε περίπτωση που η Πιον Γιανγκ πραγματοποιήσει και τρίτη πυρηνική δοκιμή. Επίσης, προστέθηκαν και νέες οικονομικές κυρώσεις, στις ήδη υπάρχουσες, ως μέσο πίεσης στο καθεστώς της Β. Κορέας. Το γεγονός μάλιστα ότι το ψήφισμα υπερψηφίστηκε και από την Κίνα, θεωρείται διπλωματικό πλήγμα για την πλευρά της Β. Κορέας, καθώς χάνει την στήριξη ενός ισχυρού προστάτη της. Άλλωστε, το γεγονός ότι υπάρχει κράτος της Βόρειας Κορέας οφείλεται ιστορικά στην στρατιωτική παρέμβαση της Κίνας στον πόλεμο της Κορέας.
Η πλευρά της Βόρειας Κορέας θεωρεί αυτήν την καταδίκη άδικη και την χαρακτηρίζει παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Επιμένει ότι η εκτόξευση πυραύλου τον Δεκέμβριο είχε ως αποκλειστικό σκοπό να θέσει σε τροχιά δορυφόρο στο διάστημα. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας τόνισε με δήλωσή του ότι θα συνεχισθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας και με την μορφή των πυρηνικών εξοπλισμών.
Η καταδίκη της εκτόξευσης πυραύλου της Β. Κορέας από τον ΟΗΕ ικανοποίησε τόσο την Ιαπωνία, όσο και την Νότια Κορέα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε την χαιρέτισε ως μια «αποφασιστική κίνηση».
Γιώργος Σμυρνής