Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, οι ειδικοί επιστήμονες συνέλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασπαρτάμη και τα προϊόντα αποικοδόμησής της, και κατόπιν διεξοδικής και μεθοδικής ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα, που διατυπώνεται στο σχέδιο γνωμοδότησης, ότι η ουσία είναι απόλυτα ασφαλής. Μάλιστα, οι ειδικοί της EFSA τονίζουν ότι η τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, η οποία ισχύει σήμερα, θεωρείται ότι είναι ασφαλής για τον γενικό πληθυσμό και η έκθεση των καταναλωτών στην ασπαρτάμη είναι χαμηλότερη από την τιμή της ADI.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου 2013 δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης ως προς την ασφάλεια της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης. Για την πλήρη αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η EFSA αξιολόγησε σε βάθος μία σειρά από επαναξιολογηθείσες επιστημονικές μελέτες και λοιπά βιβλιογραφικά δεδομένα που αφορούν στην ασπαρτάμη και στα προϊόντα αποικοδόμησής της, συμπεριλαμβανομένων και νέων μελετών στον άνθρωπο. Στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους επί του σχεδίου της επιστημονικής γνωμοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η EFSA πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθούν το σχέδιο γνωμοδότησης και τα σχόλια που τυχόν υποβληθούν κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης.
Η πρώτη πλήρης αξιολόγηση της ασπαρτάμης
Διάφορα ρυθμιστικά σώματα ανά τον κόσμο έχουν αξιολογήσει την ασφάλεια της ασπαρτάμης ήδη από την δεκαετία του '80. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη πλήρης αξιολόγηση της ασπαρτάμης που ζητήθηκε από την EFSA και διενεργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της EFSA για τα Πρόσθετα των Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr