Διοχετεύοντας νομίμως τα κέρδη θυγατρικών εταιρειών στις Βερμούδες νήσους όπου εκεί δεν υπάρχει φόρος επί του εισοδήματος των επιχειρήσεων, η Google μείωσε τον φορολογικό της συντελεστή στο μισό. Το ποσόν που μεταφέρθηκε στις Βερμούδες νήσους ισούται με το 80% των εσόδων του έτους 2011 της Google(χωρίς την φορολογία).
Τα αυξημένα κέρδη της εταιρείας Google που οδηγήθηκαν στις Βερμούδες μέσω μίας θυγατρικής στην Ολλανδία, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, καθώς το θέμα της φοροαπαλλαγής και της φοροδιαφυγής των εταιρειών ταλανίζει τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Αυστραλίας διερευνούν την παραπάνω υπόθεση, θέλοντας να δώσουν ώθηση στα έσοδα τους μεσούσης της οικονομικής δυσπραγίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΕ πρότεινε στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μαύρες λίστες στις οποίες θα είναι καταγεγραμένοι όλοι οι «φορολογικοί παράδεισοι», ενώ διευκρίνησε πως πρέπει να υιοθετηθούν νόμοι για να αποφευχθούν αυτού του είδους οι καταχρήσεις. «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή κοστίζουν στην ΕΕ 1 τρις. ευρώ τον χρόνο» τονίζει ο Αλγκίρντας Σεμέτα, αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, που χαρακτηρίζει τα ποσά «σκανδαλώδη» και την πράξη αυτή «επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης».
Από την άλλη μεριά η Google απαντά ότι αυτή της η ενέργεια είναι απολύτως σύννομη καθώς συμφωνεί με όλους τους φορολογικούς νόμους και συμπληρώνει ότι η επένδυση που έχει κάνει σε χώρες της Ευρώπης έχει συμβάλλει στην οικονομία τους.
Google: Είχε κέρδη 4,1 δισεκ. δολαρίων στη Βρετανία και πλήρωσε μόλις 9,6 εκατ. δολάρια σε φόρους
Σε συνεδρίαση που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλη της Βουλής πίεσαν στελέχη της Google, της Amazon και της Starbucks να εξηγήσουν γιατί δεν πληρώνουν τους φόρους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει το 11% των πωλήσεων Google και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, με κέρδη 4.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Google απέδωσε στη Βρετανία μόλις 9.6 εκατομ. δολάρια σε φόρους.
Ο Μάτ Μπρίτιν, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Δραστηριοτήτων Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία πληρώνει φόρους εκεί που δημιουργεί «οικονομική αξία», δηλαδή κυρίως στις ΗΠΑ.
Απο την άλλη μεριά πληροφορίες θέλουν την Google να αποδίδει σε offshore θυγατρικές ακόμα και τα κέρδη, που προέρχονται από τεχνολογία που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ,εν ολίγοις η Google μειώνει ακόμα και την φορολογία που αποδίδει στις ΗΠΑ.
Έρευνα για τη Google σε Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία
Την ίδια στιγμή, η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου μία αναφορά δηλώνοντας ότι οι πολυεθνικές «δεν πληρώνουν δίκαια το μερίδιο των φόρων τους». Η επιτροπή έκρινε ότι η υπηρεσία είσπραξης φόρων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν «έδρασε αρκούντως επιθετικά».
Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, οι γαλλικές αρχές πρότειναν να αυξήσουν τους φόρους που πληρώνει η Google κατά 1.3 εκατομμύρια δολάρια. Το αρμόδιο γαλλικό πρακτορείο σε έρευνα που διεξήγαγε τον Ιούνιο του 2011 έψαξε τα γραφεία της Google στο Παρίσι και πήρε αρχεία από τον υπολογιστή της εταιρείας. Η Google δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές και οτι σκοπεύει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που της έχουν τεθεί.
Όμως και οι ιταλικές αρχές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και ξεκίνησαν ελέγχους αυτόν τον μήνα. Πρόσφατα έψαξαν τα γραφεία της Google στο Μιλάνο καθώς επίσης και τα γραφεία του Facebook. H Google δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν της έχει ζητηθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους στην Ιταλία.
Η Facebook από την πλευρά της δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ιταλικές αρχές, χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο ιταλικό κράτος».
Μεταβίβαση κερδών σε θυγατρικές και από εκεί σε «φορολογικούς παραδείσους»
Οι πολυεθνικές εταιρίες μειώνουν την φορολογία τους κάνοντας συναλλαγές μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών και αυτό τους επιτρέπει να δηλώνουν τα έσοδα τους σε φορολογικούς παράδεισους όπως οι Βερμούδες νήσοι και τα έξοδα τους σε χώρες με υψηλή φορολογία.
Αυτή την πρακτική ακολούθησε η Google, η οποία για να αποφύγει την παρακράτηση φόρου στην Ιρλανδία διοχέτευσε τα κέρδη της στις Βερμούδες νήσους μέσω μιας θυγατρικής στην Ολλανδία. Η Ολλανδική θυγατρική δεν έχει καν υπάλληλους.
Τα κέρδη του έτους 2011 που διοχετεύθηκαν στις Βερμούδες, ήταν υψηλότερα κατά 81% από τα κέρδη του 2008, φτάνοντας από τα 5.4 δισεκ. δολάρια το 2008 εκτοξεύθηκαν στα 9.8 δισεκ. δολάρια το 2011.
Ο γενικός φορολογικός συντελεστής της Google έπεσε στο 21% από το 28% που ήταν το 2008. Η εταιρεία γλίτωσε εκατομμύρια δολάρια ακολουθώντας απλά τον νόμο που ισχύει στις ΗΠΑ -αλλά και αλλού- και επιτρέπει τα κέρδη θυγατρικών εταιρειών να διοχετεύονται σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βερμούδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr