Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του φόρου αυτού εδώ και πολύ καιρό θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να αναλάβουν οι παράγοντες της αγοράς μεγαλύτερη ευθύνη για την επίλυση της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν καθώς και στο να αποθαρρυνθούν οι πρακτικές υψηλού κινδύνου στο μέλλον.
"Δεν αποτελεί λύση το να απαλλάξουμε το χρηματοπιστωτικό τομέα από ένα φόρο, τον ίδιο τομέα που τώρα έχει ακόμη και οφέλη από την κρίση. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτού του φόρου κοστίζει χρήματα που πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι", δήλωσε η εισηγήτρια και Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Άννυ Ποδηματά (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) στη συζήτηση την Τρίτη. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 533 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 32 αποχές.
Το κείμενο του ψηφίσματος τονίζει ότι απώτερος στόχος πρέπει να είναι η εισαγωγή του φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο και προτρέπει την ΕΕ να συνεχίσει να αγωνίζεται για αυτό. Οι έντεκα πρωτοπόρες χώρες πρέπει να δώσουν το παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει ένας φόρος με ευρεία γεωγραφική κάλυψη.
Οι 11 συμμετέχουσες χώρες είναι η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Στις χώρες αυτές αναλογεί περίπου το 90% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Έχοντας λάβει πλέον την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να συγκεντρώσει ειδική πλειοψηφία για να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει στην εφαρμογή του νέου φόρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr