Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να κέρδισε φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι νιώθουν πιθανότατα ότι βρίσκονται σε θάλαμο βασανιστηρίων.
Όλο και περισσότερο, η Ευρώπη κυβερνάται τις νύχτες από ιδιαίτερα εξαντλημένους ηγέτες, αγνοώντας επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές αποφάσεις, ή μη-αποφάσεις.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει 25 συνόδους κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επακόλουθης οικονομικής αναταραχής, με μερικές από αυτές τις συναντήσεις να λήγουν μόλις πριν από τις 3 ή 4 το πρωί - συνήθως μετά από 12 ώρες περίπου σχεδόν άκαρπων διαπραγματεύσεων.
Αν προσθέσουμε και τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών - η πιο πρόσφατη εκ των οποίων έληξε στις 5 το πρωί της Τετάρτης, και πάλι χωρίς συμφωνία - είναι εύκολο να δούμε πως οι θεσμοί με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας καταλήγουν να προσφέρουν απογοήτευση, άγχος και πονοκέφαλο.
"Θα το θέσω κάπως έτσι: Ξύπνησα στις 5 ή 5.30 το πρωί χθες και τελειώσαμε γύρω στις 4 σήμερα το πρωί", είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο μετά την τελευταία, σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν εκ νέου την Παρασκευή για να συμφωνήσουν σχετικά με δαπάνες ύψους 1 τρις ευρώ την επόμενη επταετία.
Αναμένεται να είναι μια έντονη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων και όχι μια συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα συμφιλίωσης και ηρεμίας που επιβραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ.
"Έτσι λειτουργούμε όλοι. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρές αποφάσεις υπό πίεση", είπε αναφερόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι συνεδριάσεις με θέμα τη διαπραγμάτευση του μακροπρόθεσμου κοινοτικού προϋπολογισμού πραγματοποιούνται κάθε 6-7 χρόνια και είναι γνωστές ότι εξαντλούν τα περιθώρια και είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ περιέγραψε την εμπειρία του το 2005 ως την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση - ακόμη πιο δύσκολη και από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Ιρλανδία το 1998, που οδήγησαν στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ήδη, ότι αυτές οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να συνεχιστούν έως το Σάββατο και την Κυριακή και να εξελιχθεί σε αυτό που είναι γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους ως σύνοδος κορυφής "four-shirt".
Το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι ηγέτες της ΕΕ, έχουν προετοιμαστεί για να εργαστούν έως το Σάββατο τουλάχιστον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έχει αδειάσει το πρόγραμμά του για το Σαββατοκύριακο, δήλωσε εκπρόσωπος. Το ίδιο έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Oι δημοσιογράφοι - περίπου 1.500 είναι διαπιστευμένοι για να καλύψουν τη συνάντηση - έχουν κατασκηνώσει στη γυάλινη είσοδο του κτιρίου από την Πέμπτη το πρωί και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ή έως ότου ανακοινωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις στέφθηκαν με αποτυχία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr