Ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Άσμουσεν, συγκεκριμένα, από το σαββατοκύριακο που πέρασε, μοιάζουν να είναι αρκετά σίγουροι για αυτό. Μια συμφωνία, με τη σειρά της, θα επιτρέψει την εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης των 31,5 δις. ευρώ, ίσως και των υπόλοιπων δόσεων του τρέχοντος έτους, συνολικού ύψους 44 δις. ευρώ.
Η βάση της συζήτησης θα είναι η έκθεση της τρόικας και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που αποκρυσταλλώνει τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας. Το ΔΝΤ έχει επιμείνει στο στόχο για το χρέος στην Ελλάδα να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια καθυστέρηση έως το 2022.
Η Crédit Agricole επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι θα επιλεγεί ένας συνδυασμός μέτρων για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης κάποιας μορφής ελαφρού OSI, μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερες διάρκειες. Επιπλέον, η Γερμανία, ειδικότερα, είναι πιθανό να πιέσει περαιτέρω για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου για να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα του bailout χρησιμοποιούνται για να αποπληρωθούν οι πιστωτές, καθώς και για ισχυρότερη δέσμευση για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μια πλήρης διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ , επισημαίνει από την πλευρά της η RBS.
Όπως τονίζει, οι χαράσσοντες πολτικοί θα προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να κλωτσήσουν και πάλι το τενεκεδάκι πιο κάτω από το δρόμο, σε ότι αφορά την επίλυση της κρίσης γύρω από το ελληνικό δημόσιο χρέος, και αν μπορούν να το κάνουν αυτό, θα το κάνουν.
Η RBS δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup. Εάν η ΕΕ και το ΔΝΤ θέλουν πραγματικά και σοβαρά να σταθεί η ελληνική οικονομία και πάλι στα πόδια της, αλλά και να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να ακυρώσουν το δημόσιο χρέος της. Είναι τόσο απλό, όπως τονίζει.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, και το ελληνικό κράτος δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Ο μόνος τρόπος είναι η 100% διαγραφή του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνει η τράπεζα. Αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία έχει μπροστά της τις εθνικές εκλογές, δεν μπορεί ούτε να το παραδεχτεί ούτε και να το προτείνει φυσικά. Απλά, χάρη στο Mario Draghi και στις ενέργειες της ΕΚΤ, μπόρεσε η ευρωζώνη και ξέφυγε από το χείλος του γκρεμού, επειδή η ΕΚΤ έχει στην θεωρία διαγράψει το χρέος του Νότου. Οπότε, σύμφωνα με την RBS, δεν αναμένεται να έχουμε μια οριστική λύση, πριν από το επόμενο φθινόπωρο.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr