Οι ΗΠΑ είναι μία βαθιά διχασμένη χώρα και οι πρόσφατες εκλογές το απέδειξαν για άλλη μία φορά. Οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα πολέμησαν σθεναρά εναντίον των μέτρων, που εξήγγειλαν οι Δημοκρατικοί, θεωρώντας τα σοσιαλιστικά και αντιαμερικανικά.
Ωστόσο, οι διαφορές οριοθετούνται και γεωγραφικά. Οι πολιτείες του Νότου, αντιδρούν στην επανεκλογή Ομπάμα και θυμήθηκαν τις παλιές τους «δόξες» και την απόσχιση από τις ΗΠΑ το 1861.
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι πολίτες και από τις 50 πολιτείες, κατέθεσαν αιτήσεις για να αποσχισθούν από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επτά είναι πολιτείες όπου το κίνημα της απόσχισης έχει «ρεύμα» και συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 30.000 υπογραφών. Μόνο έτσι το αίτημα φτάνει ως την κορυφή της γραφειοκρατίας και η Ουάσιγκτον πρέπει να ασχοληθεί με το αίτημά τους.
Πρόκειται για τις επτά πολιτείες που την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) αποτελούσαν την Συνομοσπονδία της Αμερικής.
Ποιο θα ήταν όμως το κόστος απόσχισης μίας πολιτείας; Καταρχήν οι πολίτες αυτής της πολιτείας θα ξέφευγαν από τον φορολογικό κυκεώνα του ομοσπονδιακού κράτους. Ο φορολογικός οδηγός για τον πολίτη που κάποτε ήταν δύο σελίδες, τώρα φτάνει τις 200 σελίδες.
Πολλοί χαριτολογώντας συγκρίνουν τον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ με τιμωρία των νικητών επί των ηττημένων.
Παρόλα αυτά, ενώ μπορεί η πρώτη εντύπωση για τους φορολογούμενους να είναι χαρά γιατί ξέμπλεξαν από τη φορολογική κόλαση, ωστόσο στη Νέα Συνομοσπονδία Νότου και Δύση, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους απ' ότι σήμερα και θα λαμβάνουν λιγότερες κρατικές υπηρεσίες.
Φορολογική επιδότηση
Οι αποσχισθείσες πολιτείες θα βυθιστούν σε ύφεση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα συμβεί, επειδή οι συγκεκριμένες πολιτείες λαμβάνουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, απ' όσα δίνουν οι κάτοικοι των πολιτειών σε φόρους. Στην περίπτωση μίας απόσχισης λοιπόν, οι κυβερνήσεις των πολιτειών θα πρέπει να βρουν τα χρήματα και να καλύψουν τη διαφορά.
Για παράδειγμα η Αλαμπάμα, που είναι στη λίστα των 7 πολιτειών που ζητούν απόσχιση. Το 2005 η Αλαμπάμα πήρε πίσω από την Ουάσιγκτον 1,66 δολάρια για κάθε δολάριο που πλήρωσαν οι κάτοικοί της σε φόρο. Τη διαφορά πλήρωσαν οι φορολογούμενοι των υπολοίπων 49 πολιτειών. Ουσιαστικά κάθε πολίτες επιδοτήθηκε με 3.800 δολάρια.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη πολιτεία της Λουιζιάνα, καθώς έλαβε 1,78 δολάρια για κάθε δολάριο που πληρώθηκε σε φόρο. Αυτό αντιστοιχεί σε 4.200 δολάρια ανά κάτοικο.
Έτσι, οι συντηρητικοί κάτοικοι των πολιτειών αυτών, στο Νότο και τη Δύση, που ζητούν την επιβολή «χαμηλών φόρων» επιδοτούνται κάθε χρόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Ουσιαστικά από τις πολιτείες στη Δυτική και τη Βορειοανατολική Ακτή.
Η εικόνα είναι η ίδια εδώ και δεκαετίες. Οι επτά πολιτείες όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 30.000 υπογραφές για την απόσχιση είναι: Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα, Βόρεια Καρολίνα, Τενεσί και Τέξας.
Το 2011 οι κάτοικοι αυτών των επτά πολιτειών πλήρωσαν σε φόρους 473 δισεκατομμύρια δολάρια και έλαβαν 533 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια οι πολιτείες αυτές επιδοτήθηκαν με 60 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει επιβάρυνση 700 δολαρίων για κάθε νοικοκυριό στις υπόλοιπες πολιτείες.
Επιβάρυνση των υπόλοιπων Αμερικανών
Έτσι, στις πολιτείες στις βορειοανατολικές και δυτικές ακτές και γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες πληρώνουν περισσότερα απ' όσα λαμβάνουν πίσω.
Ο κάθε κάτοικος της Καλιφόρνια πληρώνει 1.300 δολάρια περισσότερα απ' όσα του επιστρέφονται. Ένας Νεοϋορκέζος πληρώνει 2.200 δολάρια περισσότερα και ένας κάτοικος του Νιου Τζέρσεϊ 3.200 δολάρια.
Παραμένει μυστήριο λοιπόν, γιατί οι κάτοικοι αυτών των πολιτειών ψηφίζουν για περισσότερα ομοσπονδιακά προγράμματα.
Ως εκ τούτου, μία απόσχιση των επτά πολιτειών θα σήμαινε αυτομάτως ύφεση για τις οικονομίες τους και ραγδαία υποτίμηση του νέου νομίσματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr