Λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι την ανάδειξη της νέας γενιάς ηγετών της Κίνας μέσα από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η νέα ηγεσία καλείται να αποφασίσει για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία.
Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς η Κίνα είναι σημαντικός επενδυτής στη χώρα, ενώ η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας ισχυρή. Το Πεκίνο επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα πύλη των εμπορευμάτων της προς την Ευρώπη.
Η αρχή έγινε το 2010 όταν η Cosco ανέλαβε τη διαχείριση του προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η κινεζική εταιρεία θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο και να τον φέρει ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η Cosco έχει πετύχει τον διπλασιασμό του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο προβλήτας ΙΙ.
Η επιτυχία της Cosco προσέλκυσε και άλλες κινέζικες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες επεδίωξαν κυρίως συνεργασία με αντίστοιχες ελληνικές.
Έτσι, στις τηλεπικοινωνίες ξεχωρίζουν η συνεργασία μεταξύ της κινεζικής Huawei και τριών ελληνικών εταιρειών, με τη Forthnet, αξίας 4 εκατ. ευρώ, με την CosmΟΤΕ, αξίας 3 εκατ. ευρώ, και τέλος του ΟΤΕ, αξίας 5 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα επιθυμεί την πρωτοκαθεδρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δραστηριοποιείται δυναμικά σε αυτό τον τομέα, κυριαρχώντας ήδη στην αγορά των ΗΠΑ και πιέζοντας την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν λοιπόν τυχαίο, που οι κινεζικές εταιρείες αναζήτησαν συνεργασίες και στην Ελλάδα. Στον χώρο της πράσινης ενέργειας η κινεζική Sky Solar πέτυχε συμφωνία με την ελληνική Μεσόγειος και αφορά αφορά συστήματα φωτοβολταϊκών, αξίας 33 εκατ. Ευρώ.
Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα έχει κάνει άνοιγμα προς την Κίνα για την προώθηση των αγροτικών της προϊόντων, με το λάδι, το κρασί και τα τυριά να είναι περιζήτητα.
Στο χώρο του κρασιού η Οινοποιητική Τσελεπός έχει υπογράψει συμφωνία με την κινεζική Zhejiang International Trade Group Wenzhou, που ανέρχεται σε 84.372 ευρώ.
Στόχος λοιπόν της ελληνικής πλευράς είναι να συνεχίσει η επιθυμία του Πεκίνου για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οιι προκλήσεις για τη νέα κινεζική ηγεσία είναι πολλές και οι ευθύνες ακόμη περισσότερες. Είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο και το ειδικό βάρος της ισούται μόνο με αυτό των ΗΠΑ.
Ύστερα από μία δεκαετία φρενήρους ανάπτυξης, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με κοινωνικές εντάσεις, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Ποιοι θα είναι λοιπόν οι στόχοι της νέας γενιάς;
Πρώτο μέλημα του κόμματος είναι να διατηρηθεί η ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματος. Κατά δεύτερον θα πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, όμως πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης και να επεκτείνει την οικονομική δύναμη της χώρας στο εξωτερικό. Εδώ έρχεται ο ρόλος της Ελλάδας να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της και να συνεχίσει να προσελκύει κινεζικές επενδύσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr