Στις κάλπες καλούνται οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας τους, όπου η μάχη της ψήφου αναμένεται σκληρή καθώς οι δύο αντίπαλοι αναμετρώνται στήθος με στήθος. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη εκλογική διαδικασία. Είναι μία δύσκολη περίοδος για τις ΗΠΑ. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση, ο τυφώνας Sandy χτύπησε το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της χώρας τη Νέα Υόρκη αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 100 νεκρούς και ζημιές ύψους 50 δισεκ δολαρίων και το πολιτικό σύστημα προσπαθεί με δυσκολία να ανταποκριθεί στα δυσεπίλυτα προβλήματα που μαστίζουν τις ΗΠΑ.
Το δίλημμα Ομπάμα ή Ρόμνεϊ απασχολεί έντονα τους Αμερικανούς, καθώς κανείς από τους δύο υποψήφιους προέδρους δεν φαίνεται ότι έχει πείσει απόλυτα τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις δεν «δείχνουν» κάποιον νικητή, με τον κάθε υποψήφιο να συγκεντρώνει το 48% των προτιμήσεων. Ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του, καθώς δεν έχει καταφέρει να βγάλει την χώρα από την ύφεση και η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται δύσκολη και μακρυνή υπόθεση. Ταυτόχρονα, η έλλειψη τόλμης και αποφασιστικότητας στα ζητήματα της οικονομίας και η ανελαστική προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς για το θέμα του προϋπολογισμού και του δανεισμού της χώρας δεν έχει ικανοποιήσει κανένα. Ο Ομπάμα μπορεί να έχει να επιδείξει επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική (τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν τα επόμενα χρόνια, σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, κτλ) έχοντας κερδίσει την εύνοια των Ευρωπαίων, ωστόσο οι Αμερικανοί αγωνιούν για τα του οίκου τους, καθώς τα πράγματα εκεί δεν πάνε τόσο καλά.
Η υψηλή ανεργία, τα προβλήματα στην οικονομία και το αυξανόμενο χρέος της χώρας, κληρονομιά της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, βαρύνουν την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ. Εντυπωσιάζει τους Αμερικανούς με τις επιχειρηματικές του επιτυχίες και έχει κερδίσει τους ψηφοφόρους των «συντηρητικών» μεσοδυτικών πολιτειών με τις αναφορές του για την πατρίδα, τη θρησκεία και την ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν (αναφορικά με την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων που έχει εξαγγείλει ο Ομπάμα και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που με κόπο πέρασε ο νυν πρόεδρος).
Οι Αμερικανοί δεν νοιάζονται αυτή τη στιγμή για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, όσο για την ίδια την Αμερική. Επιζητούν την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναβίωση του «αμερικανικού ονείρου» που υπόσχεται ο Ρόμνεϊ.
Η απάντηση του Ομπάμα είναι η φιλελευθεροποίηση των θέσεών του. Έχει ταχθεί υπέρ της επιλογής στις εκτρώσεις, υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, υπόσχεται τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και εκθειάζει την μεσαία τάξη. Ο Ρόμνεϊ προσπαθεί να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, κρατώντας αποστάσεις από το Κίνημα του Τσαγιού, την άκρα δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και να προσεγγίσει τους νέους χρίζοντας ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, τον 42χρονο Πολ Ράιαν.
Η επιλογή ανάμεσα στους δύο υποψηφίους θα καθορίσει την πορεία των ΗΠΑ ανάμεσα σε μία πιο ανοιχτή και φιλελεύθερη πολιτική ή σε μία βαθιά συντηρητική στροφή.
Οι ψηφοφόροι αμφιταλαντεύονται και κρίσεις όπως ο τυφώνας Sandy μπορεί να "βγάλουν" πρόεδρο. Ο χειρισμός του Ομπάμα πριν και μετά το χτύπημα του τυφώνα είχε θετικό αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις, ενώ ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί, όπως ο δήμαρχος της πληγείσας Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Ο Ομπάμα φαίνετια ότι θα καταφέρει να κερδίσει τους νέους ψηφοφόρους, τις γυναίκες και τους Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό.
Πως ψηφίζουν οι Αμερικανοί
Η εκλογική διαδικασία σε πολλές πολιτείες έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και πολλές ημέρες. Η νομοθεσία στις ΗΠΑ επιτρέπει στις πολιτείες να εφαρμόσσουν το δικό τους εκλογικό σύστημα. Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με το early voting ή με την επιστολική ψήφο "no-excuse" absentee voting. Η ψηφοφορία πριν από τις εκλογές επιτρέπεται σε 32 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Η επιστολική ψήφος χωρίς "δικαιολογία" επιτρέπεται σε 27 πολιτείες και την Ουάσιγκτον, ενώ η επιστολική με "δικαιολογία" σε 21 πολιτείες. Σε ακόμη 7 πολιτείες και την Ουάσιγκτον επιτρέπεται η επιστολική ψήφος πολιτών που απουσιάζουν μόνιμα και δεν χρειάζονται κάποια δικαιολογία.
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά θα γίνει εκταταμένη χρήση της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από 32 πολιτείες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους σπιτιού τους. Η διαδικασία θα αφορά κυρίως προσωπικό του αμερικανικού στρατού και Αμερικανούς πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες. Επιπλέον, πολλοί Αμερικανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις κάλπες που έχουν στηθεί στις πρεσβείες της ΗΠΑ στις χώρες που διαμένουν.
Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ πρέπει να υπεβούν το εμπόδιο των δέκα πολιτειών κλειδιά – swing states – που θεωρούνται κρίσιμες για την εκλογή του προέδρου. Πρόκειται για τις πολιτείες Φλόριδα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν, Κολοράντο, Άιοβα, Νεβάδα και Νιου Χάμσαϊρ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φλόριδα ήταν αυτή που το 2000 έδωσε στον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ την οριακή νίκη επί του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Αλ Γκορ.
Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ δεν γίνεται άμεσα από τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες πρέπει πρώτα να ψηφίσουν τους εκλέκτορες, που στηρίζουν έναν από τους δύο υποψηφίους. Ουσιαστικά πρέπει να ψηφίσουν έναν εκλέκτορα, που υποστηρίζει τον υποψήφιο που επιθυμούν να εκλεγεί πρόεδρος. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 270 εκλεκτόρων,προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής ο Ομπάμα συγκεντρώνει την προτίμηση των περισσότερων εκλεκτόρων, ωστόσο δεν απέχει πολύ μέχρι να εξασφαλίσει τη νίκη του.
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, ωστόσο μόνο 538 άντρες και γυναίκες,που αποτελούν το Εκλεκτορικό Κολέγιο, θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι πολίτες πρέπει πρώτα να ψηφίσουν τους εκλέκτορες, που στηρίζουν έναν από τους δύο υποψηφίους. Ουσιαστικά πρέπει να ψηφίσουν έναν εκλέκτορα, που υποστηρίζει τον υποψήφιο που επιθυμούν να εκλεγεί πρόεδρος. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη 270 εκλεκτόρων,προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Η επίσημη εκλογή του προέδρου θα γίνει από το Εκλεκτορικό Κολέγιο στις 17 Δεκεμβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr