Μέσα στο θετικό αυτό κλίμα αυξήθηκαν επίσης οι θέσεις απασχόλησης που δημιούργησε η οικονομία, ενώ η ανεργία έπεσε τον Ιούλιο στο 8% στην ΕΕ και 7,8% στην ευρωζώνη.
Μολονότι οι τιμές καταναλωτή πιέζονται προς τα πάνω λόγω του υψηλότερου κόστους της ενέργειας, ο υπολανθάνων πληθωρισμός παραμένει συγκρατημένος χάρη στη βελτιωμένη παραγωγικότητα της εργασίας και στον διεθνή ανταγωνισμό. Γενικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 2,3% το 2006 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, μετά το 2,2% του περασμένου έτους.
Η φετινή οικονομική ανάπτυξη θα είναι η καλύτερη που παρατηρήθηκε από το 2000. Ας εκμεταλλευτούμε τις ευνοϊκές αυτές συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό όπου αυτό είναι χαμηλό και να επιτύχουμε τα αναγκαία περιθώρια ασφάλειας που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε χαλεπότερους καιρούς, δήλωσε ο Joaquín Almunia, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2006 στο 2,7% στην ΕΕ και στο 2,5% στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με το 1,6% και 1,4% αντίστοιχα το 2005. Πρόκειται για μια έντονη προς τα άνω αναθεώρηση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής για το 2006 (2,3% και 2,1% αντίστοιχα). Η αναθεώρηση δικαιολογείται κυρίως από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, κατά το πρώτο τρίμηνο, σε 0,8%, ακολουθούμενη από ποσοστό 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο, τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ.
Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τις τιμές καταναλωτή, προβλέπεται για το 2006 στο 2,3% τόσο για την ΕΕ όσο και για τη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με την εαρινή πρόβλεψη του 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα, και σε σχέση με το αποτέλεσμα του 2,2% το 2005. Αυτό βασίζεται στην παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται στα 73 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ θα παραμείνει στα σημερινά περίπου επίπεδα.
Πρόκειται για τις δεύτερες προσωρινές προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής. Όπως συνέβη και το Φεβρουάριο, προβλέπονται επικαιροποιήσεις για τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Τη φορά αυτή συμπεριλήφθηκε και η Πολωνία, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις 10 χώρες οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004. Από κοινού αντιπροσωπεύουν το 77% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Η εγχώρια ζήτηση αποτελεί την κυριότερη κινητήρια δύναμη
Η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να εξακολουθήσει να αναπτύσσεται άνω του δυνητικού ρυθμού καθόλη τη διάρκεια του έτους, παρά την αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά 80% από τις αρχές του 2005.
Η παγκόσμια ανάπτυξη, που αναθεωρήθηκε προς τα άνω κατά περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες εφέτος, εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προοπτικές αυτές. Ωστόσο, η εγχώρια ζήτηση αποτελεί τον κυριότερο κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης στην ΕΕ. Τα πρόσφατα δεδομένα επιβεβαίωσαν τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικών επενδύσεων, με αύξηση 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.
Η έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ συμβαδίζει με τη συρρίκνωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών. Μολονότι τα δεδομένα της έρευνας αφήνουν να φανεί κάποια χαλάρωση κατά το δεύτερο εξάμηνο, αναμένεται ότι όλα τα μεγαλύτερα κράτη μέλη θα ακολουθήσουν ρυθμούς ανάπτυξης ίσους ή ανώτερους από τον δυνητικό. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η αναπτυξιακή πορεία επηρεάζεται από την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο 2007, πλην όμως η συνολική επίπτωση των μέτρων αυτών αξιολογείται ως γενικότερα ουδέτερη στη διάρκεια ενός χρονικού ορίζοντα δύο ετών.
Για την περαιτέρω συνέχεια, οι επικαιροποιημένες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση για το 2007. Πλην όμως, η επίπτωση των υψηλότερων μεταφερόμενων αποτελεσμάτων στο 2007 θα πρέπει να αξιολογηθεί προσε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr