Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την επέτειο κατάκτησης της Καταλονίας από τον Ισπανό βασιλιά Φίλιππο Ε’ το 1714.
Διαδηλωτές και Αρχές έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της συγκέντρωσης: η ισπανική κυβέρνηση μιλά για 600.000 ανθρώπους, η καταλανική αστυνομία από την πλευρά της αναφέρει ότι κατέβηκαν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
«Δεν περιμέναμε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση» λένε οι διαδηλωτές.
Τα συνθήματα στρέφονταν κατά της Γερμανίας, της οικονομικής κρίσης ενώ ζητούσαν και ανεξαρτησία: «Όχι στο Τέταρτο Ράιχ», «Ανεξαρτησία, τώρα», «Καταλονία, η νέα χώρα της Ευρώπης».
Σε κάθε περίπτωση ήταν μία ειρηνική και τεράστια διαδήλωση –σίγουρα από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών– σε καιρό έντονης αβεβαιότητας για την Ισπανία.
Η κεντρική κυβέρνηση –που ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της– δηλώνει με κάθε τρόπο ότι θέλει να αποφύγει την προσφυγή σε πλήρες μνημόνιο, οι αναλυτές και οι αγορές όμως εκτιμούν ότι τελικά δεν θα το αποφύγει.
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα της έχουν εξοργίσει μεγάλες ομάδες πολιτών που βλέπουν εισοδήματα να περιορίζονται και κοινωνικές παροχές να ψαλιδίζονται σε ένα περιβάλλον υψηλότατης ανεργίας που φτάνει σχεδόν στο 25% στο γενικό πληθυσμό και ξεπερνά το 50% στους νέους.
Εξίσου προβληματικές αλλά και δυσαρεστημένες με τους χειρισμούς της κεντρικής κυβέρνησης είναι και οι ημιαυτόνομες περιφέρειες. Κάποιες –οι περισσότερο χρεωμένες– έχουν ήδη ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να τις διασώσει.
Η διαδήλωση των Καταλανών φέρνει ακριβώς στο προσκήνιο τις τάσεις απόσχισης στην περιφέρεια τους οι οποίες επανέρχονται κατά καιρούς αν μη τι άλλο με τη μορφή διεκδικήσεων για ευρύτερα περιθώρια παρεμβάσεω σε σχέση πάντα με την κεντρική κυβέρνηση Μαδρίτη.
Πάνω από τους μισούς Καταλανούς βλέπουν θετικά την ιδέα της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ακόμα και ο πρόεδρος της περιφέρειας, Αρτούρο Μας, άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν του δοθεί από τη Μαδρίτη περισσότερη ευχέρεια κινήσεων στα οικονομικά «ο δρόμος για την ελευθερία είναι ανοιχτός».
Εξάλλου, όπως είπε ένας διαδηλωτής στη Βαρκελώνη, «η κεντρική κυβέρνηση μας κοροϊδεύει. Εμείς οι Καταλανοί δίνουμε πολλά λεφτά στην Ισπανία». Υπολογισμοί που επικαλείται το Reuters δείχνουν προς επίρρωση ότι οι Καταλανοί πληρώνουν 12 δισ. ευρώ περισσότερα σε φόρους από όσα λαμβάνουν από την κεντρική κυβέρνηση για υπηρεσίες, όπως η παιδεία και η υγεία...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr