Την αποπομπή του προέδρου της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου που είχε ψηφιστεί την Παρασκευή από το Κοινοβούλιο επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και όρισε μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού Κριν Αντονέσκου.
«Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου της Ρουμανίας από τα καθήκοντά του τηρήθηκε (...) και (ορίζει) ότι την προσωρινή προεδρία θα αναλάβει ο Κριν Αντονέσκου» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.
Το κυβερνών κόμμα, η Σοσιαλιστική Φιλελεύθερη Ένωση (USL) του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον πρόεδρο με ψηφοφορία στη Βουλή, αφού τον κατηγόρησε ότι υπερέβη τις εξουσίες του. Δημοψήφισμα με το ερώτημα της καθαίρεσής του αναμένεται να λάβει χώρα την 29η Ιουλίου.
Η διένεξη ανάμεσα στην κεντροαριστερή συμμαχία του Πόντα και τον δεξιό αντίπαλό του Μπασέσκου έχει προκαλέσει ανησυχίες από μέρους της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που καλούν να γίνει σεβαστό το κράτος του νόμου και το Σύνταγμα στην δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε ύφεση.
Το πολιτικό χάος έχει εγείρει επίσης αμφιβολίες σχετικά με το πρόγραμμα δανεισμού της Ρουμανίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ προκάλεσε την υποτίμηση του λέου, του νομίσματος της χώρας, και την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Η κυβέρνηση επικαλέστηκε ένα μακρύ κατάλογο αιτίων για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του Μπασέσκου, περιλαμβανομένης μιας απόπειρας πίεσης και επηρεασμού των δικαστών και παραβίασης του Συντάγματος, όπως κατήγγειλε.
Ο Μπασέσκου χαρακτήρισε τις σε βάρος του κατηγορίες πολιτικές και μέρος μιας προσπάθειας του Πόντα να ελέγξει το δικαστικό σώμα.
Αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Η διαδικασία αποπομπής του Ρουμάνου προέδρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σκοπεύει την προσεχή Πέμπτη να συναντήσει τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα και να μιλήσει μαζί του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρουμανία.
Η Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, δήλωσε πως παρακολουθεί το θέμα με ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά την ανεξαρτησία της ρουμανικής δικαιοσύνης.
Για πραξικόπημα έκανε λόγο ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ: «Πρόκειται για πραξικόπημα. Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο σε μια χώρα που ονομάζεται δημοκρατική. Καταπατώντας κάθε κανόνα με πραξικοπηματικό τρόπο, η κυβέρνηση καταλαμβάνει εξουσίες με έναν τρόπο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε έθεσε υπό αμφισβήτηση εάν η Ρουμανία μπορεί να ενταχθεί στη συνθήκη του Σένγκεν, καθώς, όπως είπε, δεν σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως δεν βλέπει προς το παρόν μια συμπεριφορά που να αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Παρόμοια είναι η άποψη και του Αυστριακού σοσιαλιστή βουλευτή Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος δήλωσε πως δεν εντοπίζει κανένα πρόβλημα στην συμπεριφορά του Ρουμάνου πρωθυπουργού.
Τέλος, να σημειωθεί πως και οι ΗΠΑ επικρίνουν τους χειρισμούς του Βίκτορ Πόντα και καλούν την κυβέρνηση στο Βουκουρέστι να σεβαστεί τους κανόνες ενός κράτους δικαίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr