Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τον Μάιο σημαντική μείωση της τάξης του 5,4%. Με τα δεδομένα αυτά, η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί καθοδική πορεία για ένατο συνεχόμενο μήνα.
Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, η βιομηχανική παραγωγή στην ΠΓΔΜ συρρικνώθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, προεξοφλούν ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης της χώρας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2012 δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να πραγματοποιηθεί.
Μάλιστα, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει μείωση και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε η οικονομία της χώρας θα εισέλθει και επισήμως σε ύφεση.
Ιδιαίτερα δύσκολη περιγράφεται η κατάσταση στον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας της χώρας, αυτόν της μεταλλουργίας, ο οποίος συνεισφέρει με ποσοστό 8% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί το 15% επί του συνόλου των εργαζομένων στον βιομηχανικό τομέα, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 35% επί του συνόλου των εξαγωγών της ΠΓΔΜ.
Οι παραγγελίες στον κλάδο αυτό έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες κατά 20-30%, γεγονός που αναγκάζει τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις να συρρικνώνουν τον κύκλο εργασιών τους και να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο απολύσεων ενός αριθμού των εργαζομένων τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Αζέσκι, οποιαδήποτε εμπλοκή στον κλάδο της μεταλλουργίας θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε όλες τις οικονομικές παραμέτρους.
«Αυτό θα σήμαινε απολύσεις και ραγδαία πτώση των εξαγωγών», σημείωσε ο κ. Αζέσκι.
Για την ανάσχεση της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής, ο κ. Αζέσκι σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει το βιομηχανικό τομέα με συγκεκριμένες δράσεις.
Παράλληλα, μέρος των επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω της καθυστέρησης, από τη μεριά του δημοσίου, της επιστροφής του ΦΠΑ προς αυτές.
Αν και η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το δημόσιο χρωστά σε επιχειρήσεις περίπου 60 εκατ.ευρώ από την επιστροφή του ΦΠΑ.
Μεγάλο είναι και το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ανέρχονται σε πάνω από 200 εκατ.ευρώ.
Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζουν την κατάσταση με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ως «ωρολογιακή βόμβα» γι΄αυτές.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει αναφέρει ότι η μείωση που εμφάνισε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνέπειες και στην οικονομία της ΠΓΔΜ.Παράλληλα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας, παρά τις δυσκολίες, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr