"Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ, όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. 'Αρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό...γερμανική ευθύνη", τόνισε στη συνέντευξη αυτήν ο Σόρος.
Επισήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη 17μελή ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας, που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.
Τα ζητούμενα για την Γερμανίδα καγκελάριο στηρίζονται στην πίστη ότι αυτές οι οικονομίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, όπως ακριβώς έγινε μετά την επανένωση στη Γερμανία, με δεδομένο ότι ενδιαφέρονταν σαφώς αυτές οι οικονομίες για την ένταξή τους στην ευρωζώνη, επισήμανε επίσης.
Τα τωρινά γεγονότα αποδεικνύουν ότι η λιτότητα δεν αποτελεί μονόδρομο, μάλιστα η Μέρκελ δεν έχει αντιδράσει επαρκώς γρήγορα για να πει στους συμπατριώτες της ότι, ενίοτε, "αυτός ο χειρισμός της κρίσης χρέους υπήρξε εσφαλμένος", συμπλήρωσε.
"Είναι πολύ κοντόφθαλμη η γερμανική θέση. Τώρα, τα σημάδια κρίσης στη Γερμανία δεν είναι ορατά. 'Αν, όμως, δεν επιλυθεί ταχέως η κρίση του ευρώ, πολύ σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να νοιώθει αυτή την συνολική κάμψη για την οικονομική δραστηριότητα", προέβλεψε ο ίδιος.
"'Ενα από τα καίρια προβλήματα, στην περίπτωση που η κρίση αφεθεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει, είναι ότι τα κράτη οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, την ώρα που απολαμβάνει η Γερμανία χαμηλά επιτόκια, αρνούμενη όμως να καταβάλει χρηματικά ποσά για τους γείτονες με δυσκολίες", προέβλεψε ακόμα.
Συνέκρινε τη σημερινή Γερμανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο που παρείχαν για την ερειπωμένη Ευρώπη το "σχέδιο Μάρσαλ".
'Αναλογικά, η Γερμανία έχει τώρα την ίδια θέση, όμως επιλέγει να μην έχει μεγαλοψυχία. 'Ετσι, όμως, όχι μόνον δεν βοηθά την οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά και παραιτείται συγχρόνως από την ευγνωμοσύνη των κρατών, που μπορεί ενδεχομένως να σώσει.
" 'Ακριβώς αυτή η μη αναγνώριση της ευκαιρίας αποτελεί ένα τραγικό, ιστορικό λάθος για τους Γερμανούς", δηλώνει ο Σόρος, χωρίς περιστροφές.
Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει, ότι πρέπει να παραμείνει η ευρωζώνη "καθώς εσωτερική ενιαία αγορά, άνευ όμως ενιαίου νομίσματος, δεν νοείται".
Παρατηρεί, τέλος, ότι η Γερμανία δεν θα εισπράξει τα δάνεια που δίνει τώρα, αν τα κράτη οφειλέτες δεν ανακάμψουν ή, εάν καταρρεύσει η ευρωζώνη.
"Δεν τίθεται θέμα, διάλυση της ευρωζώνης θα είναι πολύ καταστροφική, δαπανηρή, τόσο από χρηματοπιστωτική, όσο και από οικονομική σκοπιά. Τη μεγαλύτερη απώλεια τονίζω ότι θα την έχει η Γερμανία. Οι Γερμανοί, που έως τώρα δεν έχουν υποστεί απώλειες, πραγματικά πρέπει να έχουν αυτό κατά νουν", συνόψισε ο Τζορτζ Σόρος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr