Αν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν καταφέρουν να δώσουν δραστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις στη διογκούμενη κρίση, που πλέον σφυροκοπά τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ευρώ προειδοποιούν πολλοί αναλυτές, δίνοντας εικόνα της κρισιμότητας της Συνόδου που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου.
Ωστόσο, οι 27 φαίνεται να προσέρχονται χωρίς ενιαία γραμμή και τεκμηριωμένες θέσεις για τα σοβαρά ζητήματα που θα τεθούν για το μέλλον του ευρώ και ίσως και της ίδιας της ΕΕ, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη αυτής της Γερμανίας, που επιμένουν στις σκληρές απόψεις τους περί λιτότητας, άρνησης των ευρωομολόγων και κάθε άλλης προσπάθειας αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Συνεχείς πάντως είναι οι προπαρασκευαστικές συσκέψεις μήπως τελικά αποφευχθεί άλλο ένα φιάσκο, που αυτή τη φορά ίσως αποβεί και μοιραίο για το ευρώ.
Εμπόδιο για την ύπαρξη σημαντικής προόδου σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση και νέων μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη φαίνεται ότι θα αποτελέσει για άλλη μια φορά το Βερολίνο.
Ενδεικτικές της στάσης που θα ακολουθήσει η Γερμανία οι δηλώσεις της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι δεν βλέπει στο εγγύς μέλλον την υιοθέτηση της πλήρους αμοιβαιότητας του χρέους μέσω ευρωομολόγων.
«Δεν το βλέπω, όχι όσο ζω» φέρεται να δήλωσε -σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters- σε Σύνοδο των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, επευφημούμενη από τους βουλευτές.
Η Μέρκελ έχει ταχτεί κατά λύσεων όπως τα ευρωομόλογα ή άλλες λύσεις που έχει χαρακτηρίσει εύκολες, «οικονομικά λανθασμένες και αναποτελεσματικές».
Χαρακτηριστικό είναι και το ότι η καγκελάριος είπε «όχι» και σε σχέδια για την έκδοση γερμανικών ομολόγων για το εσωτερικό της χώρας που θα βοηθούσαν κάποια υπερχρεωμένα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr