Μπορεί οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική να ήταν οι απολύτως αναμενόμενες (διατήρηση επιτοκίων στο 1%), αλλά οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι κρουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, στις μέχρι στιγμής δηλώσεις του, έχει τονίζει ότι οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη παραμένουν υποκείμενες σε πτωτικούς κινδύνους.
Αν και «αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη κατά την διάρκεια του 2012», όπως είπε ο κ. Draghi, τα πιο πρόσφατα στατιστικά μεγέθη καταδεικνύουν ότι η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές εξαιτίας της κρίσης χρεών εξακολουθούν να διαχέονται στην πραγματική οικονομία,» τόνισε ο τραπεζίτης.
Ο κ. Draghi έδωσε στην ομιλία του μεγάλη έμφαση στην ανάγκη για τόνωση της ανάπτυξης, όπως είχε υπονοήσει και με το πρόσφατο αίτημά του για "σύμφωνο ανάπτυξης".Παρόλο που σημείωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για άμεσες κινήσεις στην πιστωτική πολιτική, αλλά έγιναν πράγματι κάποιες συζητήσεις για τις προοπτικές στα επιτόκια, τα οποία θεωρείται ότι συνεχίζουν να "διευκολύνουν».
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι χρειάζεται χρόνος μέχρι να τονώσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές οι μηχανισμοί ρευστότητας LTRO της κεντρικής τράπεζας, αλλά πάντως σίγουρα οι μηχανισμοί έχουν επιτύχει να αποτρέψουν ένα μεγάλο πιστωτικό κραχ.
Το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής συνέντευξης, είναι κατά πόσον θα δώσει ο κ. Draghi συνέχεια στην έμφαση για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης, όπως είχε υπονοήσει και με το πρόσφατο αίτημά του για "σύμφωνο ανάπτυξης".
Στα μέχρι στιγμής σχόλιά του, ο κ. Draghi απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά αυτή την νύξη της περασμένης εβδομάδας όσον αφορά το «σύμφωνο ανάπτυξης»: «Συμφωνώ ότιπρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στο επίκεντρο της ατζέντας.»
Οι ανησυχίες
Η οικονομία της ευρωζώνης άλλωστε αναμφίβολα επιβραδύνεται, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, και ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε από 3,0% στα τέλη του περασμένου χρόνου, σε περίπου 2,6%τον Απρίλιο.
Από την άλλη πλευρά, η προσφορά χρήματος (M3) - ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για την ΕΚΤ σε ότι αφορά την μέτρηση του ρυθμού του πληθωρισμού - εξακολουθεί να επεκτείνεται, φωνάζοντας «προσοχή» στην τράπεζα, για το επόμενο διάστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr