Άρχισαν τα "καμπανάκια" προς την Ολλανδία, η οποία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά την αιφνιδιαστική κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η λιτότητα, ενώ η ίδια η Moody’s προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση του τριπλού "ΑΑΑ".
«Οι εξελίξεις είναι σαφέστατα αρνητικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ολλανδίας δεδομένου ότι δημιουργείται κυβερνητική, αλλά και πολιτική αβεβαιότητα», δηλώνει η Sarah Carlson, της Moody’s σε έκθεσή της. Επισημαίνεται ότι η Ολλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες που αξιολόγηση τριπλού «ΑΑΑ» στην ευρωζώνη και προς το παρόν, έχει σταθερό outlook από τους οίκους. Μόνο Δανία, Φιλανδία και Λουξεμβούργο έχουν τόσο καλή αξιολόγηση στην ευρωζώνη με σταθερό outlook.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας κατέρρευσε το Σάββατο καθώς ένα από τα κόμματα απέσυρε την στήριξή του διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα λιτότητας. Επισημαίνεται ότι η Eurostat προβλέπει πως το έλλειμμα της Ολλανδίας άγγιξε το 2011 το 4,7% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη Moody’s, η ολλανδική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,6%, επιδεινώνοντας τη δημοσιονομική της θέση.
«Παρά το πολύ ισχυρό θεσμικό πλαίσιο της χώρας και την μεγάλη της αξιοπιστία ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς την μελλοντική της πολιτική» γράφει η Carlson. Επειδή μάλιστα, η Ολλανδία είναι ένας από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές της λιτότητας στην ευρωζώνη, η κυβερνητική κρίση μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Alastair Newton της Nomura, τονίζοντας ότι θα περάσουν μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία εντείνοντας την αβεβαιότητα για τις αγορές. «Ενδεχομένως οι οίκοι αξιολόγησης να αναθεωρήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση του τριπλού ΑΑΑ, καθώς η Fitch έχει ήδη προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση» αναφέρει .
Ο Marc Chandler της Brown Brothers αναφέρει πως: «Η Fitch θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση ακόμη και αυτό το τρίμηνο, προτού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση»
Ακυβέρνητο καράβι η Ολλανδία με το βλέμμα στις εκλογές
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία, μετά την παραίτηση σύσσωμης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ως αποτέλεσμα του φιάσκο των διαπραγματεύσεων με το ακροδεξιό κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό για περικοπές 14-16 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρούτε, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από τον Οκτώβριο του 2010, απέτυχε να συμφωνήσει με τον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς, που έως τώρα στήριζε την κυβέρνηση και ξαφνικά δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πακέτο λιτότητας που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης και περικόπτει επιδόματα.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε επισκέφθηκε τη βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και της υπέβαλε την παραίτηση του , την οποία εκείνη έκανε δεκτή. Χθες το βράδυ ο Ρούτε μίλησε στο Κοινοβούλιο περιγράφοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να διατηρηθεί η δημοσιονομική τάξη. Συζητήθηκε και το θέμα των εκλογών, για τις οποίες δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία. Πολιτικοί αναλυτές πάντως πιστεύουν ότι θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Η λιτότητα απειλεί κίνδυνο ακόμη και χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Ολλανδία, μία από τις τέσσερις χώρες μαζί με τη Γερμανία η οικονομία των οποίων αξιολογείται ακόμα με ΑΑΑ, ενώ θέτει σε κίνδυνο την έγκριση από την Ολλανδία του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Όπως είναι φυσικό, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομία της χώρας μπορεί να χάσει τα ΑΑΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr