Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Goldman Sachs σε σημερινό της σημείωμα σχολιάζει πως το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό και αντιστοιχεί στο 131% των συνολικών υποχρεώσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών και 72% για το 2012 και το 2013, ενώ το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του μέχρι το 2014.
Παράλληλα αποτιμά το ύψος του ποσού ως θετικό, καθότι οι τράπεζες είναι περιχαρακωμένες από τις αναταράξεις των αγορών, απομονώνοντας έτσι την χρηματοδότηση των τραπεζών από αυτή των κρατών. Οι πιέσεις απομόχλευσης μειώνονται (μια ένδειξη είναι ορατή στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ για τα δάνεια), ενώ τα επιτόκια καταθέσεων θα υποχωρήσουν οδηγώντας σε μεγαλύτερα έσοδα.
Σημαντικό ερώτημα είναι το πώς αναμενεται να επηρεάσει τις αγορές η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ. Οι αναλυτές απαντούν πως η μεγάλη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα συμβάλει στην ενίσχυση του πρόσφατου ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως. Ο δεύτερος γύρος των LTROs θα είναι σχεδόν εξίσου σημαντικός για τις ΗΠΑ όπως και για την Ευρώπη, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την νέα αυτή πηγή χρηματοδότησής τους. Αν επιλέξουν να την χρησιμοποιήσουν για να δανείσουν, ή να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Εάν χρησιμοποιηθεί μόνο για να ενισχύσουν τους δικούς τους ισολογισμούς τους, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτη η κίνηση της ΕΚΤ, απλά θα αναβάλει τα προβλήματα της ζώνης του ευρώ, για αργότερα.
Η ΒοfA Merill Lynch επισημαίνει πως ενώ μετά τον πρώτο γύρο των LTROs, υπήρξε μια ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, οι οποίες είχαν βρεθεί κοντά σε μη βιώσιμα επίπεδα για χώρες όπως η Ιταλία, οι αποδόσεις φαίνονται λιγότερο ελκυστικές αυτή τη φορά. Το ποσό που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό, θα συνεχίσει πάντως να μειώνονται σταδιακά.
Ισως όμως το πιο σημαντικό ζήτημα από όλα είναι το πότε θα αρχίσει η παροχή αυτή ρευστότητας από την ΕΚΤ, να βοηθά την πραγματική οικονομία Το λεγόμενο «ευρύ χρήμα» (broad money) και ο τραπεζικός δανεισμός, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο μετά την πτώση στα τέλη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, κάτι το οποίο οι αναλυτές της Credit Suisse πιστεύουν ότι είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι η «άτακτη απομόχλευση» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει σταματήσει.
Οι τράπεζες, επίσης, συνέχισαν να αγοράζουν ομόλογα των αδύναμων χωρών της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οδηγώντας έτσι χαμηλότερα τις αποδόσεις ομολόγων τους. Και η εκροή καταθέσεων των περιφερειακών οικονομιών (εκτός από την Ελλάδα) επίσης σταμάτησε, μετά την κίνηση αυτή της ΕΚΤ δείχνοντας ότι μέρος της εμπιστοσύνησ των καταναλωτών, αρχίζει και επιστρέφει.
Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια καθώς και για καταναλωτικά, εξακολουθεί να επιβραδύνεται, και η άσχημη ψυχολογία σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δεν έχει αρθεί. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναμένουν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη αυτό το τρίμηνο.