Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με την BofA / Merill Lynch, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη στην περιοχή θα είναι υποτονική και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα σημειωθεί συρρίκνωση, γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση της τάξης του 0,6% το 2012.
Όπως σημειώνει, το EFSF, όπως είναι σήμερα, δεν αναμένεται να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση κι έτσι, για να υπάρξει τέλος στην κρίση το 2012 θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη, να ξεκινήσει ο ESM και στι δεύτερο εξάμηνο να υπαάρξει μεταφορά κυριαρχίας στη ζώνη του ευρώ.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί στα επόμενα τρίμηνα, προτού ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο. Όπως επισημαίνει, η ευρωζώνη είναι ήδη σε ύφεση και αναμένεται να «κλείσει» το 2012 με το ΑΕΠ στο -0,5%.
Χωρίς αποτελεσμάτική και αποφασιστική δράση, η βιωσιμότητα του ευρώ κινδυνεύει, όπως τονίζει ο οίκος και προσθέτει πως δύο μόνο επιλογές έχουν απομείνει : ποσοτική χαλάρωση μεγάλης κλίμακας από την ΕΚΤ ή ευρωομόλογα. Οι συνθήκες αναμένεται να απαιτήσουν μία σημαντική πολιτική κίνηση για να μη διαλυθεί το ευρώ το 2012, τονίζει η Credit Suisse και επισημαίνει πως οι πολιτικές διαφωνίες γύρω από τις μεθόδους επίλυσης της κρίσης πρέπει να λυθούν άμεσα.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν μία απότομη αλλά βραχύβια ύφεση στη Γερμανία και τη Γαλλία και μία βαθύτερη ύφεση στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Οι μετοχές και η κερδοφορία θα χτυπηθούν στις αρχές του έτους αλλά μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου θα υπάρξει σταθεροποίηση. Όπως επισημαίνει εάν δεν αλλάξει πολιτική η ΕΚΤ, η κρίση θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική δράση από το μέτωπο των χαρασσόντων πολιτική στο α' τρίμηνο, τότε η πιθανότητα να βγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου και να βρεθεί η ευρωζώνη προ των πυλών της διάλυσης, θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Η Deutsche Bank θεωρεί ότι υπάρχουν δύο επιλογές από εδώ και στο εξής: είτε να γίνει η ευρωζώνη μία πραγματική νομισματική ένωση με περιορισμούς στους προϋπολογισμούς και ευελιξία στην αγορά εργασίας, είτε να μειωθεί σε μέγεθος. Αυτό που χρειαστεί τώρα η αγορά είναι να υπάρξει κάποιο μέγα σχέδιο, εντελώς διαφορετικό και πολύ μεγαλύτερο από οτι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξουν τεράστιες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ένα γρήγορο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την Ιταλία και ξεκάθαρα σημάδια ότι αλλάζει σημαντικά η Συνθήκη στην ευρωζώνης. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, παραμένει μία πιθανότητα, αν και ο οίκος δεν εκτιμά ότι θα δούμε κάτι τέτοιο το 2012.
Για την Morgan Stanley, το βασικό σενάριο για την Ευρώπη το 2012 είναι μια σχετικά ήπια ύφεση στα επόμενα τρίμηνα, με την Γερμανία να αναμένεται και αυτή να μπει σε φάση ύφεσης από τις αρχές του έτους. Ο οίκος προειδοποιεί πάντως πως τα γερμανικά ομόλογα να κινδυνεύουν να χάσουν το στάτους των ΑΑΑ εάν η κρίση συνεχιστεί. Όπως προσθέτει, αναμένεται πως και η Fed και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε ποσοτική χαλάρωση και τότε μόνον θα μποτέσουμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.