Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σϊγουρα βοηθά την κατάσταση, τονίζει ο τραπεζικός αναλυτής της MedioBanca, Chris Wheeler, αλλά μοιάζει περισσότεροι με επίδεσμο και δεν αποτελεί λύση για το μακροπρόθεσμο διάστημα. Η λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει τα θέματα φερεγγυότητας και ρευστότητας των τραπεζών, στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Societe General, James Nixon, αυτή ήταν σίγουρα μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη, όμως δεν φτάνει για να καλυφθούν όλες τις ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών το 2012. Έτσι, απλώς περιορίζει σήμερα τους φόβους για πιστωτική κρίση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Christian Schulz, επισημαίνει πως η κίνηση αυτή τη ΕΚΤ φυσικά αποτελεί εξαιρετικό νέο για τις τράπεζες της ευρωζώνης, και πλέον είναι πολύ απίθανο να «σκάσει» η ευρωζώνη λόγω έλλειψης ρεστότητας. Αυτή η κίνηση αποτελεί μία πρόσκληση να αγοράσουν οι τράπεζες κρατικά ομόλογα, ειδικά για τις μικρότερες και μη εισηγμένες τράπεζες, οι οποίες δεν παίρνουν μέρος στα stress tests της ΕΒΑ. Για τις μεγαλύτερες τράπεζες όμως, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν νέα stress tests το 2012, το κίνητρο να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της περιφέρειας, είναι πολύ μικρότερο, καθώς φοβούνται ότι η ΕΒΑ θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια για τις θέσεις των τραπεζών σε ομόλογα της περιφέρειας, και αυτό θα προκαλέσει dilution στα ίδια κεφάλαια.
Η πολύ έντονη ζήτηση της τριετούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ, είναι αρκετά ενθαρρυντική σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών για το επόμενο διάστημα, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Jonathan Loynes. Όμως, αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα πρόσφατα σημάδια εντάσεων στις πιστωτικές αγορές, και να στηρίξει τον δανεισμό των τραπεζών, είναι αβέβαιο ωστόσο το κατά πόσο αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε περιορισμό της κρίσης χρέους.
Ο αριθμός των τραπεζών που συμμετείχαν ( 523 έναντι 1121 τον Ιούνιο του 2009 στην πρωώτη 12άμηνη LTRO της ΕΚΤ) δείχνει ότι η ζήτηση επικεντρώνεται στα τραπεζικά συστήματα της περιφέρειας, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Martin Van Vliet. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν δωθούν τα λεπτομερή στοιχεία των τραπεζών που συμμετείχαν, θα έχουμς μία πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Η χθεσινή διάθεση τριετών δανείων είναι ίση με σχεδόν μίαμιση φορά των συνολικών εκδόσεων ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας το 2012. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για αγορές κρατικών ομολόγων, δεδομένων των ανησυχιών γύρω από τους κινδύνους της αποτίμησης mark-to-market καθώς και τους πιθανούς κινδύνους γύρω από τη «φήμη» της κάθε τράπεζας, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.