Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Την απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος και επικεφαλής των 15 "σοφών" του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα,.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή στη Χάγη στις 17 Νοεμβρίου 2008, λίγους μήνες μετά την άσκηση του Ελληνικού βέτο επί κυβερνήσεως Καραμανλή στην ένταξη της ΠΓΔΜ στον ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έχει παραβιάσει το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, το οποίο προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα εμποδίσει την είσοδο των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με τη χρήση της προσωρινής τους ονομασίας.
Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως η απόφαση αυτή αποτελούσε ομόφωνη επιλογή της Συμμαχίας η οποία έχει διακηρύξει ότι η πΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος χωρίς προηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, το δικαστήριο όμως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένεται να δικαιώσει τη θέση των Σκοπιανών ότι ετέθη ελληνικό "βέτο".
Από την άλλη, στο αίτημα της ΠΓΔΜ να επιβληθεί στην Ελλάδα η απαγόρευση να φέρει εκ νέου αντιρρήσεις στην μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, το Δικαστήριο αναμένεται να τηρήσει ίσες αποστάσεις, αποφεύγοντας να επιβάλλει επι της ουσίας στην Ελλάδα την αλλαγή πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός κ.Παπαδήμος γνωρίζοντας πως τόσο πως η πΓΔΜ αναμένεται να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την εν μέρει δικαίωση της, όσο και τους κινδύνου δημιουργίας ρηγμάτων στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης, με τις αμετακίνητες θέσεις του προέδρου της ΝΔ να είναι γνωστές και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ να απειλεί με απόχωρηση από την κυβέρνηση εφόσον υπάρξει λύση σύνθετης ονομασίας, εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Για το θέμα είχε άλλωστε διαδοχικά τετ α τετ την Παρασκευή τόσο με τον κ. Παπανδρέου την Παρασκευή όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα.
Στο μεταξύ, το Σκοπιανό αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αύριο στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου), ενώ το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.
Δ.Κ.