Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κατά τη δευτερολογία του στο Μοντετσιτόριο ο Μόντι επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει τα καθήκοντά της «για όσο επιθυμεί το Κοινοβούλιο», επανέλαβε όμως πως επιθυμεί η κυβέρνηση τεχνοκρατών να εξαντλήσει το υπόλοιπο της τρέχουσας πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας, που λήγει το 2013. Ζήτησε, επίσης, να συνεχίσουν να τον αποκαλούν καθηγητή «διότι οι πρωθυπουργοί φεύγουν, ενώ οι καθηγητές μένουν».
«Ζητώ όμως να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου 'θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα' διότι δεν είμαστε μηχάνημα και ακόμη και αν ήμασταν, δεν θα ήξερα αν θα έπρεπε να θεωρηθούμε ξυράφι ή μηχάνημα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ακριβώς την έκφραση «θα βγάλουμε το καλώδιο από την πρίζα όποτε το επιθυμούμε» φέρεται να χρησιμοποίησε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφερόμενος στην παροχή υποστήριξης στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους στο Μοντετσιτόριο ότι διάβασε στις εφημερίδες μία φράση που ο ίδιος ουδέποτε χρησιμοποίησε, συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι «αυτή η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με τρόπους που υπηρετούν τη χώρα για όλη την [κοινοβουλευτική] περίοδο που απομένει».
Ουσιαστικά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνει να υπαναχωρεί από την προηγούμενη στάση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Μιλώντας στη Βουλή ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει παράλληλα συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί «για να ξεκινήσει μια σταθερή συμβολή της Ιταλίας στην επίλυση των προβλημάτων της Ευρώπης».
Ο Μόντι τόνισε -επί προσωπικού- και πάλι την Παρασκευή, αναφερόμενος «σε φήμες ότι επηρεαζόμαστε από μεγάλα συμφέροντα», ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχουν στην Ιταλία τέτοιου είδους συμφέροντα. Μακάρι να υπήρχαν.
«Είχα όμως την τιμή να γνωρίσω τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα ως επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού. Μπορεί οι νεότεροι βουλευτές να μην το ξέρουν, αλλά τα συμφέροντα αυτά με θυμούνται καλά. Όταν παρεμπόδισα την συνένωση δυο μεγάλων αμερικανικών εταιριών, το περιοδικό Economist έγραψε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούν τον Μάριο Μόντι τον 'Σαντάμ Χουσεΐν' της οικονομίας».
Ανέφερε, τέλος, ότι «η δημιουργία του υπουργείου για τη συνοχή της ιταλικής επικράτειας δεν έρχεται σε αντίθεση με το ομοσπονδιακό μοντέλο».