Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι πιέσεις των αγορών όμως εντείνονται αφόρητα, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citi να εκτιμά πως σε περίπτωση μη παρέμβασης, θα δούμε τη χρεοκοπία μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομίας που πιθανόν να συμπαρασύρει όλο το ευρώ στο αμέσως προσεχές Μέλλον.
Νύχτα θέλουν οι Γερμανοί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ!
"Μήλον της έριδος" μοιάζει να είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εν μέσω εξάπλωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να βαδίζουν σε παράλληλους δρόμους και να ακολουθούν ελληνική πορεία. Από τη μία οι αγορές φωνάζουν για πιο ευρεία και δυναμική παρέμβαση στην αγορά και την ανάληψη του ρόλου του δανειστή της έσχατης λύσης από την ΕΚΤ. Από την άλλη οι Γερμανοί λένε όχι, και προτείνουν άλλα...
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επιβεβαίωσε την Πέμπτη την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ριζοσπαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
"Eάν κάποιοι πολιτικοί πιστεύουν ότι την ευρωκρίση μπορεί να τη λύσει η ΕΚΤ, σφάλλουν", δήλωσε η Merkel. Η κρίση, συνέχισε η Merkel, δεν θα λυνόταν άμεσα ακόμα και αν η ΕΚΤ αναλάμβανε τον ρόλο του "ύστατου δανειστή" (lender of last resort), συμπλήρωσε.
"Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο πολιτικές λύσεις μπορούν να επιλύσουν την κατάσταση", είπε η Μerkel, προσθέτοντας ότι η Eλλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη.
Όπως τονίζει ο οικονομολόγος της UBS George Magnus, η ΕΚΤ είναι η μόνη αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει την διαφορά και ο οίκος εκτιμά ότι όταν ο... κόμπος φτάσει στο χτένι, υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία θα κάνει πίσω από την σκληρή γραμμή που ακολουθεί, και να επιτρέψει την ΕΚΤ να πάρει τα ηνία και να διορθώσει το πρόβλημα. Όπως τονίζει, η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το κλίμα και οι Γερμανοί πρέπει να την αφήσουν να τυπώσει χρήμα, να παρέμβει πιο επιθετικά στην αγορά ομολόγων και να επιτρέψει να υπάρχει υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
Για τους Γερμανούς λοιπόν, η λύση είναι η αθόρυβη και νυκτερινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ...
Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως η διάλυση του ευρώ η έστω η έξοδος μίας χώρας από αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες συνέπειες στο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι Γερμανοι προτείνουν κάποιον τρόπο ο οποίος μπορεί να καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο το «μπαμ».
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Berenberg, η καταστροφή μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εάν γίνει γρήγορα και χωρίς να το έχει υποπτευθεί η αγορά.
Η ιδέα, όπως υπογραμμίζει, είναι πως εάν η Ελλάδα είναι να βγει από το ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστούν περιορισμοί κεφαλαιών χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση, για να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Επίσης, θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο που να μην δείχνει στις αγορές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ανάλογα φαινότμενα με αυτή της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα δηλαδή είναι μοναδική περίπτωση.
Όλα πρέπει να γίνουν νύχτα και με τέτοιον τρόπο που όλοι να πεισθούν ότι δεν θα συμβεί και με δεύτερη χώρα κάτι ανάλογο, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος. Εάν υπάρξουν διαρροές, τότε το χάος είναι σίγουρο, προειδοποιεί.
Γιούνκερ: "Καταστροφικό σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
Ως "καταστροφικό σενάριο" χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, επισημαίνοντας ότι βλέπει τη χώρα μας σε "καλό", αλλά όχι "ευθύ" δρόμο.
Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ. Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι "θεωρητικό". Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, πρόσθεσε, "δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ".
Citi: Ή παρέμβαση, ή χρεοκοπία
Η Ευρώπη έχει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να αντιδράσει απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας μεγάλης χώρας της Ευρωζώνης , δήλωσε στο Bloomberg ο επικαφαλής οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter.
«Ο χρόνος τελειώνει γρήγορα», είπε. «Νομίζω ότι έχουμε ίσως μερικούς μήνες -μπορεί να είναι εβδομάδες, μπορεί να είναι μέρες- πριν υπάρξει πραγματικός κίνδυνος χρεοκοπίας χώρας όπως η Ισπανία ή η Ιταλία και αυτό θα ήταν οικονομική καταστροφή, που θα παρέσερνε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τη βόρεια Αμερική. Γι' αυτό πρέπει να δράσουν τώρα».
Ο ίδιος εκτίμησε πως, αν δεν υπάρξει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «αυτό θα είναι το τέλος της ευρωζώνης».
Στα ύψη ο δανεισμός σε Ισπανία, Γαλλία
"Οργιασμένες" οι αγορές παρακολουθούν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία να "εκτινάσσονται".
Ισπανία και Γαλλία βγήκαν στις αγορές για δανεισμό νωρίτερα, χωρίς τα αποτελέσματα να ήταν τα προσδοκώμενα. Συγκεκριμένα, σε υψηλό 14ετίας αναρριχήθηκε το επιτόκιο με το οποίο η Μαδρίτη άντλησε 3.563 δισ. ευρώ από την σημερινή δημοπρασία 10ετών ομολόγων. Πρόκειται για το υψηλότερο κόστος 10ετούς δανεισμού για την Ισπανία από το 1997. Φέτος, η υψηλότερη απόδοση που κλήθηκε να καταβάλει η Ισπανία σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων ήταν 6,986% στη δημοπρασία της 21ης Ιουλίου.
Παράλληλα, η Γαλλία άντλησε το συνολικό ποσό των 6,976 δισ. από δημοπρασίες ετήσιων, διετών και πενταετών ομολόγων. Πιο αναλυτικά, αντλήθηκαν 950 εκατ. ευρώ από δημοπρασία τίτλων του 2013 με μέση απόδοση στο 1,85%. Επιπλέον, αντλήθηκαν 1,0698 δισ. ευρώ από τίτλους λήξεως το 2015 με μέση απόδοση στο 2,44%.
Υπήρξαν επίσης δύο δημοπρασίες πενταετών τίτλων. Από την πρώτη, αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 2,71% ενώ από την δεύτερη, που είχε υψηλότερο κουπόνι, αντλήθηκαν 3,332 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 2,82%.
Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1999 αναρριχήθηκαν τα spread των 10ετών ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, καθώς η κρίση χρέους συνεχίζει να επεκτείνεται χωρίς να φαίνεται κάτι προς το παρόν στον ορίζοντα που θα μπορούσε να την ανακόψει. Αναλυτικά, το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπερνά το 6%, του γαλλικού το 2% και του ιταλικού στο 7%.