Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τιου πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εν λόγω συζητήσεις, αναφέρει ότι η σύμπραξη των δύο ταμείων θα οδηγήσει στην διάθεση συνολικά 940 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι Μέρκελ και Σαρκοζί τα "τσουγκρίζουν" ως προς την πρόταση της Γαλλίας να μετατραπεί το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, ενώ το Βερολίνο και η ΕΚΤ αντιδρούν.
«Αντί να αντικατασταθεί το EFSF στα μέσα του 2013, διευρύνεται η άποψη να συγχωνευθούν τα δύο ταμεία στα μέσα του 2012» αναφέρει το πρακτορείο και συμπληρώνει: «η επιλογή αυτή ίσως είναι και ο μόνος τρόπος να δοθεί διέξοδος από την κόντρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης».
Όπως αναφέρεται, το EFSF έχει ήδη διαθέσει ή δεσμεύσει περίπου 160 δισ. ευρώ από τα 440 δισ. ευρώ των πόρων του. Αντι να αντικατασταθεί το ταμείο θα "συγχωνευθεί" με το μόνιμο μηχανισμό (ESM) ο οποίος έχει περί τα 500 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, στα πέντε ανέρχονται τα σενάρια από το εθελοντικό PSI που αποφασίστηκε τον Ιούλιο.
«Μία από τις προτάσεις είναι να παρέχει το EFSF γραμμή πίστωσης που να αντιστοιχεί έως και στο 10% της εγχώριας οικονομίας. Με αυτή την μέτρηση, η γραμμή πίστωσης για Ισπανία και Ιταλία, ίσως αγγίξει τα 270 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Την Τετάρτη οι αποφάσεις της Συνόδου
Oι αποφάσεις της συνόδου κορυφής που θα γίνει σε δυο στάδια θα πρέπει να αναμένονται την Τετάρτη, με την Γερμανία να αποκλείει την μόχλευση του ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ, είπε την Παρασκευή εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.
Ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Angela Merkel είπε νωρίτερα στην ημέρα ότι η γερμανική Βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.
Γερμανία: "Δεν οφείλεται στις διαφωνίες μας με τη Γαλλία η καθυστέρηση αποφάσεων"
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση σύγκλησης και δεύτερης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, δεν οφείλεται στις διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά στην ανάγκη συμμετοχής του γερμανικού κοινοβουλίου στη διαδικασία.
"Θέλω να διαλύσω την εντύπωση ότι εξαιτίας της διάστασης απόψεων" αποφασίσθηκε η σύγκληση και νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Στέφεν Ζάιμπερτ παραδεχόμενος ότι "παρά τη μεγάλη σύγκλιση απόψεων των Ευρωπαίων ως προς τις μεθόδους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί όλων των λεπτομερειών.
Η σύγκληση δεύτερης συνόδου κορυφής αποφασίσθηκε διότι "η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να αναμειχθεί κατά τον πρέποντα τρόπο το κοινοβούλιο", εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής, η οποία καλείται να εξετάσει τα σχέδια για την ενίσχυση του ρόλου των Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεότητας, "δεν είχε τον χρόνο να εξετάσει τα πάντα λεπτομερώς".
Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σε στενό κύκλο ότι "οι Γάλλοι δεν έχουν μετακινηθεί ούτε κατ΄ελάχιστον" στις διαπραγματεύσεις, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: "Δεν είναι αλήθεια, αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ και προς κανέναν".
Μόνιμη εποπτεία και ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ζητά η Γερμανία
Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ της χώρας είναι η θέση της Γερμανίας, όπως αποκαλύπτει το Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνο όταν θα έχουν στα χέρια τους την έκθεση της Τρόικα για το ελληνικό χρέος θα μπορέσουν να καθορίσουν την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ το θέμα αυτό πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι την σύνοδο της Τετάρτης.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί από τον Ιούλιο και μάλιστα έχει επιδεινωθεί σε πολλούς τομείς, υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή της Γερμανίας η οποία συμπληρώνει ότι απαιτείται πιο «μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα»
Η ίδια πηγή αναφέρει πως εξετάζονται διάφορες επιλογές για την ενίσχυση του EFSF.
"Αμετακίνητος ο Σαρκοζί"
Ενώ το Παρίσι επιρρίπτει στη Γερμανία την ευθύνη για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων, γερμανικά μέσα μεταδίδουν την ευθύνη των διαφωνιών στην αμετακίνητη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις ο Νικολά Σαρκοζί.
"Η Γαλλία δεν έχει μετακινηθεί ούτε κατ' ελάχιστον" στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπως διαμαρτύρεται η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, γράφει σήμερα η λαϊκή γερμανική δεξιά εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, η καγκελάριος έκανε την δήλωση αυτή χθες σε στενό κύκλο.
Η Bild είναι γενικά καλά πληροφορημένη: ο Φρίντε Σπρίνγκερ, ο οποίος διευθύνει τον όμιλο Σπρίνγκερ που εκδίδει την εφημερίδα, είναι φίλος της κας Μέρκελ.
Οι διαφωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) έγιναν ακόμα πιο σαφείς χθες καθώς γνωστοποιήθηκε πως δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου της Κυριακής.
Προς ναυάγιο η Σύνοδος Κορυφής πριν καλά καλά ξεκινήσει
Την απογοήτευση έχει αρχίσει να σκορπά η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής πριν καλά καλά ξεκινήσει. Λίγοι μάλιστα βλέπουν το λόγο ύπαρξης της μετά το χθεσινό "ναυάγιο" της ανεπίσημης συνάντησης Μέρκελ και Σαρκοζί, με παρόντες τους αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ, αλλά και τις πληροφορίες για νέα Σύνοδο Κορυφής την άλλη Τετάρτη.
Η διασπορά από γερμανικά μέσα των χθεσινών φημών για ακύρωση της για δεύτερη συνεχή φορά ήταν καθόλου τυχαία, καθώς οι γαλλογερμανικές διαφωνίες θέτουν το σχέδιο διάσωσης του ευρώ εν αμφιβόλω..
Οι Γάλλοι προσπαθούν επί ματαίω να προσδώσουν ένα δραματικό τόνο στην άμεση ανάγκη επίλυσης της κρίσης, γεγονός που διαφάνηκε τόσο στη δήλωση του Σαρκοζί πως αν δε βρεθεί λύση μέχρι την Κυριακή, «τα πάντα θα καταρρεύσουν» καθώς και του πρωθυπουργού της χώρας Φρανσουά Φιγιόν πως με μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας η «ευρωζώνη θα εκραγεί»!
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους «ροκανίζουν» τον χρόνο, προσπαθώντας να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στη συμφωνία για την Ευρώπη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ενώ για τον EFSF τα βλέπουν όλα «μέλι-γάλα» με αποκορύφωμα τη δήλωση Σόιμπλε πως «δεν υπάρχει διαφωνία με τους Γάλλους» και πως «δε συζητήθηκε ποτέ η μόχλευση του EFSF»! Την ίδια ώρα με κινήσεις τακτικής, όπως η ακύρωση της ομιλίας της Μέρκελ προς τη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά δείχνοντας πως δεν «καίγονται» για την άμεση επιβολή του σχεδίου τους.
Αυτοί που καίγονται όμως είναι οι Γάλλοι, με τα καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης να χτυπούν και τις γαλλικές τράπεζες να αποτελούν ένα σημαντικό ρήγμα στη διαπραγματευτική τους ικανότητα.
Μπορεί η πρόταση των Γάλλων να μετατραπεί σε τράπεζα, που θα έχει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αντίκειται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και να συναντά σθεναρή αντίσταση σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αναλυτές όμως βλέπουν σημαντικά ρήγματα και στη γερμανική πρόταση που προτιμά το EFSF να λειτουργεί ως εταιρεία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων και το EFSF να αναλαμβάνει μόνο κατά 10%, 20%, ή 30% την εγγύηση ενός κρατικού δανείου.
Αφενός στη βάση του ο μηχανισμός περιλαμβάνει εγγυητές που πιθανόν να αποδειχθούν αφερέγγυοι, γεγονός που απειλεί και την πιστοληπτική του αξιολόγηση, άγνωστη είναι η επάρκεια του να καλύψει αφενός τις δανειακές ανάγκες των υπερχρεωμένων χωρών αλλά και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.Κι αυτό γιατί η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί σύμφωνα με την EBA να κυμαίνεται μόλις μεταξύ 70 και 90 δις. αλλά η EBA είναι αυτή που διέγνωσε στα stress tests του καλοκαιριού ότι η Dexia χαίρει άκρας υγείας...
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs διαβλέπει την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών με 1 τρις και η Credit Suisse είναι πιο «μαζεμένη» στα 400 δις...
[email protected]