Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού μέσω της ΕΚΤ, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σταθερά το Βερολίνο. Όσον αφορά δε τις λεπτομέρειες για τοσχέδιο μόχλευση, ο υπουργός ανέφερε πως είναι ακόμη υπό κατάρτιση. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε λύση που προβλέπει εμπλοκή κάτι τέτοιο» [εμπλοκή της ΕΚΤ στη μόχλευση του EFSF] ανέφερε ο υπουργός.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει την ερχόμενη Τετάρτη νέα Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το τελικό ύψος του haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος και να επιτευχθεί συμφωνία για τη μόχλευση του EFSF.
Διαψεύδει τα περί αναβολής της Συνόδου Κορυφής ο Ρεν
Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν, κληθεί να σχολιάσει τα γερμανικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για την πιθανότητα αναβολής της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Παράλληλα, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η Σύνοδος θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά στη διάρκειά της δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη μόχλευση του ΕFSF.
Η Die Welt επικαλείται σχετικές πληροφορίες, από τη στιγμή που δεν τα έχει βρει Γαλλία - Γερμανία ως προς τη μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, δεν αποκλείεται η αναβολή της κυριακάτικης συνόδου. Σημειώνεται ότι ήδη έχει αναβληθεί η προγραμματισμένη για τις 18/10 Σύνοδος.
Ωστόσο, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν άγνοια για το ενδεχόμενο της αναβολής, σε δηλώσεις τους στο Reuters.
«Δραματοποιούν λίγο τα γεγονότα», είπε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του οποιαδήποτε αλλαγή στα σχέδια.
Απευθείας κρατικό χρέος θα μπορεί να αγοράζει ο EFSF
Μια χώρα της ευρωζώνης θα πρέπει να έχει βιώσιμο χρέος για να δικαιούται στήριξη του EFSF στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων της, σύμφωνα με τα βασικά σημεία που θα διέπουν τον μηχανισμό διάσωση, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο EFSF μπορεί να αγοράζει τα ομόλογα χώρας από την δευτερογενή αγορά, κάνοντας χρήση της δικής του χρηματοδοτική ικανότητα, μόλις η ΕΚΤ και οι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίνουν ένα τέτοιο αίτημα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι μόνο οι χώρες που εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους περί μείωσης του ελλείμματος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα δικαιούνται να λαμβάνουν τέτοια βοήθεια.
Παράλληλα, μια χώρα θα πρέπει να έχει φερέγγυες τράπεζες, λογικό κόστος δανεισμού από τις αγορές και να σέβεται τις δεσμεύσεις της για μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το μνημόνιο με τη χώρα που θα ζητά μια τέτοια βοήθεια θα είναι έτοιμο από την Κομισιόν και την ΕΚΤ εντός διημέρου.
Στη συνέχεια, το EFSF θα μπορεί να πουλά και πάλι τα ομόλογα στην αγορά, μόλις ανέβουν οι τιμές του, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην έκδοση ομολόγων από την ίδια χώρα στην πρωτογενή αγορά.
Το EFSF θα μπορεί ακόμα να διακρατά ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιόριζε την χρηματοδοτική του δυνατότητα ή να τα πουλά και πάλι στην εκδότρια χώρα προκειμένου να μειωθεί το χρέος της κυβέρνησης, ανέφερε το έγγραφο.
Τέλος, το EFSF θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ομόλογα ως repos με τις εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με το έγγραφο, που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή
Για την πρωτογενή αγορά, οι αγορές του EFSF θα περιορίζονται σε χώρες που έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα στήριξης ή λαμβάνουν προληπτική χρηματοδότηση και θα μπορούν να φτάσουν μέχρι το 50% του συνόλου της δημοπρασίας.
Στο προσχέδιο, ελάχιστα αναφέρονται αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο σημείο αυτό, το προσχέδιο αναφέρει ότι τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα θεωρούνται συμβατικά δάνεια. Τα δάνεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης και θα πρέπει να περάσουν πρώτα από stress tests.
Δεν τα βρίσκουν Μέρκελ-Σαρκοζί για την μόχλευση του EFSF
Σημειώνεται ότι "πάγο" στο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης έχει θέσει η διαφωνία Γαλλίας και Βερολίνου σχετικά με την αύξηση των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Από την πλευρά της η Γαλλία προτείνει τη μετατροπή του ΕΤΧΣ σε τράπεζα, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος μόχλευσης του. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, η τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Με τη σειρά τους, ωστόσο, τόσο η ΕΚΤ όσο και η γερμανική κυβέρνηση αρνούνται να δώσιυν θετική ψήφο στη γαλλική πρόταση, επισημαίνοντας ότι "στη Γερμανία ο συνασπισμός είναι διαιρεμένος για το ζήτημα. Δεν είναι μόνο η Merkel που πρέπει να πείσουμε".
Την ίδια στιγμή, "υπερβολικά αισιόδοξες" χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν πηγές της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνουν οι εν λόγω πηγές, τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν πρώτα να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για να αποφασίσουν εάν θα καταβάλουν το μερίδιό τους στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν η σύνοδος της Κυριακής συμφωνήσει σε μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, αυτό θα καταστήσει το χρέος περισσότερο βιώσιμο και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να εγκρίνει την επόμενη δόση- πιθανώς το Νοέμβριο
Σοιμπλε: Δεν υπάρχει συμφωνία για το EFSF - "Δεν μπορεί να αποκλειστεί η ελληνική χρεοκοπία"
Δεν αποκλείει την ελληνική χρεοκοπία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε, όπως δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας».
Σε δηλώσεις του για το επίμαχο ζήτημα της μόχλευσης του EFSF ο κ.Σόιμπλε ανέφερε πως "δεν υπάρχει συμφωνία" καθώς και ότι "αποκλείεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες η μόχλευση του EFSF με κεφάλαια της ΕΚΤ."
Φιγιόν: "Η Ευρώπη θα εκραγεί αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα"
«Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από μια ελληνική χρεοκοπία. Αν δεχθεί κανείς την χρεοκοπία της Ελλάδας, δέχεται την χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. Ετσι όμως θα καταρρεύσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα εκραγεί η ευρωζώνη». Αυτά δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλου Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη.
"Το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσουν την ελληνική υπόθεση άπαξ δια παντός", υποστήριξε ο Φιγιόν. Και εξήγησε ότι "εκείνο που χρειάζεται είναι μια μαζική ενίσχυση του ταμείου διάσωσης. Το EFSF πρέπει να λειτουργεί σαν τράπεζα. Η ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτών πιστωτών πρέπει να ξεκινήσει μέσω πιέσεων προς αυτές για να εξεύρουν ιδιωτικά κεφάλαια".
Ενισχύονται οι "φωνές" υπέρ της επιθετικής μείωσης του ελληνικού χρέους
Ενισχύεται η άποψη σε κάποια από τα βασικά μέλη της ευρωζώνης ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) ίσως πρέπει να γίνει σε αναγκαστική και όχι σε εθελοντική βάση, είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι από την ΕΕ.
Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θέλουν μια μεγαλύτερη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, κάτι που θα απαιτούσε από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συνεισφέρουν πολύ περισσότερα από 50 δις ευρώ στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, είπαν οι πηγές
"Κάποιες χώρες εργάζονται με βάση κάποια πολύ επιθετικά σενάρια", είπε αξιωματούχος της ΕΕ.
"Ας σοβαρευθούμε, όλοι ξέρουν ότι ένα κούρεμα 50%, όπως ζητά η Γερμανία, δεν είναι εθελοντική κίνηση".
Τον Ιούλιο, οι ιδιώτες ομολογιούχοι συμφώνησαν να συνεισφέρουν 50 δις ευρώ σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, μέσω προγράμματος επαναγοράς και ανταλλαγής ομολόγων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μοιάζει τώρα να μην είναι αρκετό.
"Τον Ιούλιο, είχαμε συμμετοχή 50 δις με κούρεμα 21%", είπε άλλη πηγή. "Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε τώρα;...Κάποιες χώρες απαντούν λέγοντας ότι θα πρέπει να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι τράπεζες".