Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ.Μπαρόζο έθεσε "μπλόκο" στο σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για την οικονομική ενοποίηση.
«Η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ενωσης, είναι βέβαιο ότι για τη λειτουργία αυτή δεν χρειαζόμαστε περισσότερους θεσμούς» είχε δηλώσει συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντήσει τους ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε πρόσφατα το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για τη μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ στο οποίο, μεταξύ των άλλων, επιβάλλεται ότι τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης δεν θα μπορούν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών.
Η υπερψήφιση του πακέτου θεωρείται ότι θα συμβάλλει, επίσης, στο να αντιμετωπίζουν οι χώρες ταχύτερα τις μη ορθές οικονομικές πολιτικές, να αυξηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία και να βελτιωθεί η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, ώστε να καταστούν αυτά πιο αξιόπιστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέρκελ θα έχει τετ α τετ και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.
Ανοιχτή και η Γαλλία σε μεγαλύτερο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων
Δηλώσεις του Γάλλου υπ.Οικ. Φρανσουά Μπαρουάν φανερώνουν ότι κάμπτονται οι ενστάσεις της Γαλλίας σε μεγαλύτερο haircut του ελληνικού χρέους. Ο Γάλλος υπ.Οικ. Φρανσουά Μπαρουάν ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να επανεξεταστεί μετά την αστάθεια που παρατηρείται στις αγορές.
"Με βάση αυτά που έχουν συμβεί τους τελευταίους τρεις μήνες" είπε συγκεκριμένα "ίσως πρέπει να κοιτάξουμε την έκταση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα".
Πάντως ο κ.Μπαρουάν ανέφερε πως "είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν η συμμετοχή θα πρέπει να αυξηθεί. "Είναι μέρος των ερωτήσεων που οι υπουργοί Οικονομικών έχουν κάνει σε ειδικούς προκειμένου να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση."
Είναι η πρώτη παραδοχή από πλευράς Γαλλίας, μετά τις σχετικές δηλώσεις του γερμανού υπ.Οικ. κ.Βολφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε πρόσφατα πως οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν, πως μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ίσως κριθεί απαραίτητη καθώς η ελληνική κρίση βαθαίνει.
Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της Δευτέρα οι Ευρωπαίοι οικονομικών ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα αναφορικά με την επέκταση του "κουρέματος" στα ελληνικά ομόλογα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναγνώρισε την ανάγκη για "τεχνικές αναθεωρήσεις" αλλά δεν ανέφερε περισσότερα. Από την πλευρά της η υπ.Οικ. της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο τάχθηκε κατά αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν το Βερολίνο, παρότι είναι υπέρ του "κουρέματος" ακόμη και σε ποσοστό 50%, διστάζουν να επέμβουν στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, προτού το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας ολοκληρώσει την έκθεση για την Ελλάδα.
H Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δίνει μεγάλη έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Georg Streiter σύμφωνα το Bloomberg.
ΔΝΤ: Το δεύτερο πακέτο βοήθειας πρέπει να αναθεωρηθεί
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.
Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί. Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, απαραίτητα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.
Ο κ. Μπόρχες είπε ακόμα, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης EFSF για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, προσέθεσε.
Επιπλέον, θα μπορούσε να χορηγήσει πιστωτικές στις δύο χώρες, ανέφερε.
Σε έκθεση του Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, το ΔΝΤ προτείνει στις χώρες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία κατά της κρίσης» για να εγγυηθούν τις εκδόσεις ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.
Ακόμα, θα πρέπει να δεσμευθούν να καλύψουν την ΕΚΤ από πιθανές ζημίες που μπορεί να έχει η ευρωτράπεζα από την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, είπε ότι ο ΔΝΤ θα «συμμετάσχει σίγουρα» στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.
«Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο», δήλωσε.
Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.
Ακόμα, είπε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.
«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.
Dallara: "Μεγαλύτερη η διάσωση των ιδιωτών σήμερα"
«Η συμβολή των ιδιωτών πιστωτών είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα, δεδομένου ότι τα επιτόκια της αγοράς είναι πολύ υψηλότερα», τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του IIF, Charles Dallara.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «δεν θα ήταν παραγωγικό» να επανεξεταστεί η ελληνική συμφωνία τώρα που οι επενδυτές έχουν δηλώσει τη στήριξη τους και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης είναι πολύ κοντά στην επικύρωση άλλων πτυχών της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.