Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη στα τέλη Οκτωβρίου, συνεπώς η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν την εφαρμογή των «σημαντικών μέτρων» που ελήφθησαν για το 2011 και 2012, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Σχετικά με το PSI δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21%, καθώς οι «συνθήκες έχουν αλλάξει».
Συγκεκριμένα, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.
Εξάλλου, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια της συνόδου επιλύθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων που επιζητούσε η Φινλανδία για να συμμετάσχει στα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας υπήρξε μια ρύθμιση βάσει της οποίας η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλην όμως θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν την Ελλάδα οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε, δε, ο Γιούνκερ, ενώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να δανείσουν την Ελλάδα με τους όρους που ισχύουν για τη Φινλανδία, ουδεμία έδειξε να έλκεται από την ιδέα αυτή. Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίσθηκε επίσης σχεδόν βέβαιος ότι η Σλοβακία, η οποία επίσης εμφανίζει συμπτώματα δυστοκίας αναφορικά με τον δανεισμό της Ελλάδας, εν τέλει θα τιμήσει την υπογραφή της και θα συνδράμει την Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές οι Γιουνκέρ και Ρεν κατέστησαν σαφές ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει το 2011 στο αποδεκτό για τις Βρυξέλλες 8,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει την καθοδική πορεία του το 2012, οπότε η Ελλάδα θα επιτύχει, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται, εξάλλου, και στη δήλωση του Eurogroup, που χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.
Σε ότι αφορά το 2013 και το 2014 οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι τα όποια μέτρα απαιτηθούν θα είναι περιορισμένα, σε σχέση με τα μέτρα του 2011 και 2012.
Οι Γιουνκέρ και Ολι Ρεν σημείωσαν επίσης με έμφαση την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της αρωγής προς την Ελλάδα (δηλαδή το λεγόμενο PSI) δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της αυξημένης συμμετοχής των ιδιωτών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ίσως οι ιδιώτες (τράπεζες, ταμεία κ.α.) κληθούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ποσοστού «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή πάνω από το 21%. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε ο Γιουνκέρ, «τα δεδομένα έχουν αλλάξει» από την 21η Ιουλίου, όποτε οι ιδιώτες αποδέχθηκαν την απώλεια της τάξεως του 21%.
Σε ότι αφορά τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης (EFSF) οι Γιουνκέρ και Ρεν τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας αλλά και της ευελιξίας του.
Ειδικότερα ο Όλι Ρεν τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο EFSF σε μία περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες κρίσεις: της οικονομικής ανάπτυξης, των κρατικών χρεών και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.
Συμφωνία για τις εγγυήσεις
Σε συμφωνία για το θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.Η Φινλανδία θα λάβει ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα, ωστόσο θα δανείσει την Ελλάδα με όρους που θα είναι υποδεέστεροι των όρων με τους οποίους θα δανείσουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Τα ομόλογα αυτά θα μεταβιβαστούν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα πωλήσει και θα επενδύσει τα έσοδα σε ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ που θα έχουν διάρκεια ωρίμανσης από 15 έως 30 έτη.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η φινλανδική κυβέρνηση. «Οι εγγυήσεις περιορίζουν το ρίσκο των Φινλανδών φορολογούμενων στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις θα δημιουργηθούν σταδιακά και θα τοποθετηθούν σε ένα ξεχωριστό λογαρισμό όπου θα επενδυθούν σε ασφαλή ΑΑΑ ομόλογα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο επικεφαλής του μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι χώρες που θα ζητούν εγγυήσεις θα πρέπει σε αντάλλαγμα να καταβάλλουν ολόκληρη τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, (ESM - θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013), σε μία μόνο δόση.
Ακόμα, θα αποκομίζουν χαμηλότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.
Σε περίπτωση πτώχευσης μιας χώρας που στήριξαν δεν θα τους επιστρέφεται η εγγύηση παρά μόνο μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, και πάλι μόνο εν μέρει.
Συγκεκριμένα, η χώρα δεν θα μπορεί να ρευστοποιήσει τις εγγυήσεις μέχρι να λήξουν τα επίσημα δάνεια προς την Ελλάδα, χρονικό διάστημα που πιθανώς να είναι ακόμα και 30 χρόνια.
Ο κ. Ρέγκλινγκ (όπως και ο κ. Γιούνκερ) εκτίμησε ότι η Φινλανδία θα είναι μάλλον η μοναδική χώρα που θα ζητήσει εγγυήσεις, αν και η συμφωνία είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη-μέλη.
Υπ.Οικ: "Επαρκούν ως τα μέσα Νοεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα"
Κανονικά θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες τον Οκτώβριο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθησυχάζοντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, επιτρέπει τη χρήση πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου, ενώ πιθανή είναι και η προσωρινή χρήση κεφαλαίων από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
Reuters: Μάλλον το Νοέμβριο χρεοκοπεί η Ελλάδα
«Επί δύο χρόνια η ευρωζώνη πάσχισε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ξοδεύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και ώρες συζητήσεων τα οποία όμως δεν είχαν σχεδόν καμία επιτυχία. Οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές» αναφέρει δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Reuters το οποίο δημοσιεύτηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
Οι συντάκτες αναφέρουν ότι υπό άλλες συνθήκες η παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης ότι βρίσκεται εκτός δημοσιονομικών στόχων θα είχε προκαλέσει τη διακοπή της δανειοδότησης από τους δανειστές της. Όμως όπως τουλάχιστον εκτιμά το Reuters η Γαλλία και η Γερμανία, οι κάτοχοι του μεγαλύτερου μέρους του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ακόμα έτοιμοι για την πτώχευση που θα προκαλούσε αναμφίβολα η διακοπή της χρηματοδότησης.
Ωστόσο τα δεδομένα θα αλλάξουν σύντομα καθώς πριν η ελληνική κυβέρνηση λάβει την επόμενη (έβδομη) δόση του δανείου «οι κανόνες του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει» αναφέρει το Reuters.
Εως τότε οι χώρες του ευρώ ίσως έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια από το EFSF (μέσω της αύξησης της κεφαλαιακής βάσης) κάτι που θα θωρακίσει επαρκώς τις τράπεζες Γαλλίας και Γερμανίας. Αυτό πιθανόν να αποφασιστεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο eurogroup στις Κάνες της Γαλλίας. «Νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί (η πτώχευση) από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος EFSF και θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, δηλαδή από το Νοέμβριο» δηλώνει στο πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.
Η έλευση του ιταλού Μάριο Ντράγκι στη θέση του Ζαν Κλοντ Τρισέ εκτιμάται και από άλλους αναλυτές ως προαναγγελία μιας πιο σκληρής στάσης της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας. «Η απόφαση αυτή θα ληφθεί μέχρι τότε εφόσον ο ιδιωτικός τομέας έχει απαλλαχθεί από αρκετά μεγάλο μέρος του κόστους που επιβάλλεται στους πιστωτές από το δεύτερο πακέτο βοήθειας της 21ης Ιουλίου» αναφέρει το δημοσίευμα.
Παίζουν με τον ελληνικό χρόνο οι Ευρωπαίοι...
Την ώρα που η αγορά προεξοφλεί ένα μεγαλύτερης κλίμακας haircut του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή που θα οδηγήσει στη λύση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες και το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του χθεσινού πολύωρου Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα έκτακτα μέτρα με περισσότερες λεπτομέρειες για το 2011, ενώ έδωσε μία γεύση και για τον προϋπολογισμό του 2012, ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ληφθεί στο προσεχές πλέον Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού.
Μεταξύ των ζητημάτων που εκκρεμούν είναι και το σχέδιο για κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να καταστεί εφικτό το σχέδιο κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%. Γύρω από την θωράκιση των τραπεζών αναμένονται άλλωστε να περιστραφούν οι συζητήσεις που θα έχει την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ενώ την Κυριακή αναμένεται να συναντηθούν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος για να συζητήσουν ειδικά για το ελληνικό ζήτημα.
Προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αποτελεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter.
"Πρέπει να ενισχύσουμε τις τράπεζες στην Ευρώπη. Έτσι ζητήθηκε από όλες τις χώρες να παρουσιάσουν τρόπους στήριξης των τραπεζών", δήλωσε η κ. Fekter.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Κομισιόν και η Γαλλία απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω haircut στα ελληνικά ομόλογα, λόγω των περαιτέρω ζημιών που θα προκληθεί στις γαλλικές τράπεζες, που βιώνουν την αναταραχή των αγορών. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο Νικολά Σαρκοζί στη συνάντηση του με την Αγκέλα Μέρκελ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr