Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η αβεβαιότητα δεν συνίσταται μόνο στο εάν οι πολιτικοί μπορούν να αντιδράσουν αλλά και στο εάν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες πολιτικές στήριξης, τονίζει.
Ο κ. Mackie εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα μοιάζει με τις αντίστοιχες υφέσεις του '70, του '80 και του '90, οι οποίες προκλήθηκαν από σοκ νομισματικής πολιτικής που έπληξαν τον ιδιωτικό τομέα.
Η επερχόμενη ύφεση, σύμφωνα με τον αναλυτή, θα έχει περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με την ύφεση του 2008/9, η οποία περιλάμβανε επίσης σοκ νομισματικής πολιτικής, αλλά επίσης και ένα μεγάλο σοκ τιμών σε στοιχεία ενεργητικού (στεγαστική πίστη) που έπληξε τις τράπεζες.
"Αντί για σοκ νομισματικής πολιτικής, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση εμπιστοσύνης -στη φερεγγυότητα των κρατών- πουεντείνεται λόγω του ευάλωτου χρηματοοικονομικού συστήματος. Καθώς οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού έχουν μειωθεί, οι πιέσεις στη χρηματοδότηση των τραπεζών έχουν αυξηθεί δραματικά, θυμίζοντας έντονα την κατάσταση που επικρατούσε αμέσως μετά την κατάρρευση της Lehman.
Αν και οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ, οι πιέσεις χρηματοδότησης οδηγούν σε αυξημένα κόστη δανεισμού, σκληρότερη δανειοδοτική πολιτική και σε επιθυμία απομόχλευσης των ισολογισμών από τις τράπεζες.
Αυτό δείχνει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στα επόμενα τρίμηνα και, όπως είδαμε και την περίοδο 2008-9, η σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία", τονίζει ο αναλυτής.
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως οι συνθήκες δεν είναι τόσο ακραίες όσο την περίοδο 2008-9. "Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση είναι ένα ασύμμετρο σοκ στην ευρωζώνη και όχι ένα παγκόσμιο σοκ. Οι διαφορές μεταξύ της τρέχουσας συγκυρίας και των αρχών του 2008 μας κάνουν να εκτιμούμε ότι η επικείμενη ύφεση θα είναι ήπια", υπογραμμίζει.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ύφεση υπολογίζεται να διαρκέσει έως το επόμενο καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει μια πτώση του ΑΕΠ, λίγο μικρότερη του 1%.